Grovavfall som kläder, möbler och leksaker har ingenting att göra vid återvinningsstationerna, ändå ligger de och skräpar vid behållarna. Det har gjort att både anmälningarna från allmänheten och FTIs, förpacknings- och tidningsinsamlingen, städare ökat kraftigt det senaste året.

– Under pandemin har det exploderat med grovavfall på fel plats och det är oroväckande att se dessa siffror, säger FTIs regionchef Annika Ahlberg.

Vilka är det som dumpar skräpet?

– På vissa ställen har vi sett att det är privatpersoner som lämnar sitt skräp. Men vi ser också att det är organiserat då lastbilar kommer och tömmer stora mängder grovavfall bredvid behållarna. Det är personer och verksamheter som anlitar någon firma och betalar en slant för att de ska hämta skräpet åt dem utan att ha koll på vart det kastas någonstans.

Det är FTI som ansvarar för att ta bort skräpet vid behållarna.

– Vi tvingas lägga fruktansvärt mycket tid och pengar på att ta bort dumpningarna av grovavfall. Det är tid och pengar vi hellre hade lagt på att fräscha upp redan befintliga stationer och för att sätta upp nya.

Fler måste engageras

Hur man ska gå vidare för att lösa problemet är oklart. Annika Ahlberg berättar att FTI vidtagit flera åtgärder, men än så länge har inte den rätta lösningen hittats.

– Vi ser över hur behållarna är uppställda, vi har tittat på skyltning, pratat med både polis och markägare samt skickat sopdumparbrev. Det finns inte en enstaka åtgärd man kan göra för då hade vi gjort den, säger hon.

FTI har 16 kompletta återvinningsstationer i Järfälla och problemen uppstår vid alla men i olika grad berättar Annika Ahlberg. Hon berättar även att väktarinsatser har gjorts vid flera av platserna.

– Så sent som i somras anlitade vi väktare som stoppat dumpningsförsök vid några återvinningsstationer. Men vi har inte resurser att ha väktare på plats dygnet runt, säger Annika Ahlberg.