Så här såg det ut vid Återvinningsstationen Hemmansvägen i Viksjö för någon vecka sedan. Foto: Mats Wäfors Sjögren

FTI om skräpet: Det är organiserat

Stora högar med skräp samlas vid återvinningsstationerna i Järfälla. Det får både FTI och medborgarna att reagera kraftigt.

  • Publicerad 07:00, 18 sep 2021

Grovavfall som kläder, möbler och leksaker har ingenting att göra vid återvinningsstationerna, ändå ligger de och skräpar vid behållarna. Det har gjort att både anmälningarna från allmänheten och FTIs, förpacknings- och tidningsinsamlingen, städare ökat kraftigt det senaste året.

– Under pandemin har det exploderat med grovavfall på fel plats och det är oroväckande att se dessa siffror, säger FTIs regionchef Annika Ahlberg.

Vilka är det som dumpar skräpet?

– På vissa ställen har vi sett att det är privatpersoner som lämnar sitt skräp. Men vi ser också att det är organiserat då lastbilar kommer och tömmer stora mängder grovavfall bredvid behållarna. Det är personer och verksamheter som anlitar någon firma och betalar en slant för att de ska hämta skräpet åt dem utan att ha koll på vart det kastas någonstans.

Det är FTI som ansvarar för att ta bort skräpet vid behållarna.

Så här kan det se ut vid återvinningsstationerna i Järfälla. Foto: FTI

Annika Ahlberg, regionschef på FTI. Foto: Ulf Huett

– Vi tvingas lägga fruktansvärt mycket tid och pengar på att ta bort dumpningarna av grovavfall. Det är tid och pengar vi hellre hade lagt på att fräscha upp redan befintliga stationer och för att sätta upp nya.

Fler måste engageras

Hur man ska gå vidare för att lösa problemet är oklart. Annika Ahlberg berättar att FTI vidtagit flera åtgärder, men än så länge har inte den rätta lösningen hittats.

– Vi ser över hur behållarna är uppställda, vi har tittat på skyltning, pratat med både polis och markägare samt skickat sopdumparbrev. Det finns inte en enstaka åtgärd man kan göra för då hade vi gjort den, säger hon.

FTI har 16 kompletta återvinningsstationer i Järfälla och problemen uppstår vid alla men i olika grad berättar Annika Ahlberg. Hon berättar även att väktarinsatser har gjorts vid flera av platserna.

– Så sent som i somras anlitade vi väktare som stoppat dumpningsförsök vid några återvinningsstationer. Men vi har inte resurser att ha väktare på plats dygnet runt, säger Annika Ahlberg.

Anmälningar till FTI

Antal extra åtgärder i Järfälla

Första kvartalet 2020: 67

Första kvartalet 2021: 74

Detta innebär en ökning på 10 procent.

Andra kvartalet 2020: 89

Andra kvartalet 2021: 149

Detta innebär en ökning på 67 procent.

Åtgärd: FTI:s städare har anmält att behov av ytterligare städning då de inte får med sig allt från platsen. Kranbil beställs för att hämta skräpet

Antal inkomna städärenden från allmänhet i Järfälla

Första kvartalet 2020: 89

Första kvartalet 2021: 147

Detta innebär en ökning på 65 procent.

Andra kvartalet 2020: 148

Andra kvartalet 2021: 233

Detta innebär en ökning på 57 procent.

Källa: FTI

Visa merVisa mindre

Några kommentarer från Facebook

"Råttor, Råttor, Råttor!"

"Så slöa människor"

"Så respektlöst och nonchalant, ett vidrigt beteende."

Visa merVisa mindre