Jacob Wallblom blev bara 12 år. Han föddes med en muskelsjukdom som gjorde att han successivt förlorade livsviktiga funktioner i kroppen. Sedan 18 år tillbaka ligger han begravd på Sandsborgskyrkogården, i närheten av sin gammelfarmor. Graven är smyckad med blommor, gosedjur, ljus och leksaksbilar.

Varje födelsedag brukar hans familj duka upp fika och äta tårta vid hans gravplats. Nyligen skulle han ha fyllt 30 år, då fick han en hjärtformad, röd ballong. Men dagen efter var den borta.

– Någon hade skurit av snöret. Inte ens ett dygn fick hans 30-årsballong vara kvar, säger Jacobs syster Julia Wallblom.

Det är inte första gången något liknande händer. Leksaker och ljus har också försvunnit från graven. Cigaretter har fimpats i jorden och personliga kort har hittats slängda i närliggande papperskorg.

– Jag blir galen. Ledsen, förbannad. Jag får lust att ställa mig och bara skrika, säger Jacobs mamma Eva Lantz Wallblom, som går förbi graven i princip dagligen.

– Ibland får jag lust att flytta den till vår trädgård, säger hon.

Älskade bilar

Vid högtider brukar familjen smycka graven lite extra.

– Runt påsk så var det någon som stal flera prydnadstuppar. Vi har fått klagomål också, till exempel på leksaksbilarna, via lappar som lämnats vid gravplatsen. Det är någon som inte tycker att det passar sig, men han älskade bilar, säger Eva Lantz Wallblom.

När Julia Wallblom gjorde ett inlägg i en lokal grupp på Facebook så fick hon hundratals likes och stöttande kommentarer. Flera skriver att de brukar stanna vid graven när de är på kyrkogården.

Familjen Wallblom besöker ofta Jacobs grav. Runt högtider brukar de smycka den extra mycket.

Familjen Wallblom besöker ofta Jacobs grav. Runt högtider brukar de smycka den extra mycket.

Angie Gray

Genom att berätta om händelserna hoppas de på att fler ska vara uppmärksamma om de ser något konstigt på kyrkogården. Händelserna är både polisanmälda och rapporterade till kyrkogårdsförvaltningen.

Väldigt ovanligt

Svante Borg är chef för kyrkogårdsförvaltningen. Han säger att stölder och vandalisering vid gravar är väldigt ovanligt.

– Det händer mycket sällan att någon över huvud taget rör vid andras gravar. Men sen har vi enstaka händelser, säger Svante Borg och fortsätter:

– Att förstöra någons grav är en brottslig handling. Det är sådant som ofta inträffar när ingen ser, och det är svårt att hantera med preventiva åtgärder.

Han känner till familjen Wallbloms ärende och vill få till ett möte med dem.

– Jag har full förståelse för hur fruktansvärt det måste kännas, säger Svante Borg.

Utan att kommentera det enskilda ärendet säger Svante Borg att de brukar råda anhöriga att smycka gravar på ett sätt som inte väcker för mycket uppmärksamhet.

– Kyrkogårdar är visserligen en fredad plats, men också allmän. Vill man ha mycket utsmyckning så brukar vi ge rådet att ha en separat minnesplats, säger han.

När Jacob skulle ha fyllt 30 år, tidigare i år, så samlades familjen och åt tårta vid hans grav.

När Jacob skulle ha fyllt 30 år, tidigare i år, så samlades familjen och åt tårta vid hans grav.

Angie Gray

När familjen får frågan om hur Jacob har hans mamma svårt att hålla tillbaka tårarna.

– Han var en glad person, som älskade livet. Han gillade att titta på Disneyfilm och Mumin. I skolan var han mån om att alla skulle vara med och leka, säger hon.

– Och så var han lite lillgammal, lägger Julia till.