– Det handlar om att vi vill förmedla krisberedskap. Själv har jag ett avtal med försvarsmakten och är placerad i hemvärnet så att jag kan kallas in vid höjd beredskap, men det här gäller inte bara militärt utan även civila myndigheter har börjat upptäcka att deras händer och fötter ibland inte räcker till. Inte minst under pandemin har det blivit tydligt, säger Marie Ekberg från Sollentuna Lottakår.

Det var Lottakåren som stod för arrangemanget när det var öppet hus vid Försvarsgården i Häggvik på torsdagskvällen i förra veckan. Men även bland andra Hemvärnet, FRG Sollentuna, Röda Korset, Sollentuna-Väsby FN-förening, Frivilliga Automobilkåren och Svenska Brukshundklubben var på plats.

– Det var en så kallad grön hund, som är en patrullhund, och även ett rött ekipage som är en räddningshund och som fick träna på att hitta barn, säger Marie Ekberg.

Ska klara en vecka

Vädret var inte på Lottakårens sida men det blev ändå en bra kväll, berättar hon.

– Regnet höll nog en del hemma och vi var nästan fler funktionärer än besökare, men det var ändå givande, säger hon.

Under kvällen fick besökarna gå en tipspromenad om demokrati – temat för årets beredskapsvecka – och kolla om de kunde hantera karta och kompass. Dessutom fanns möjlighet att prova på Första Hjälpen och hjärt- lungräddning, och så klart att få information om exempelvis vilken mat bör du ha hemma och vad är viktigt att tänka på vid ett strömavbrott.

Tidigare har Myndigheten för samhällsskydd, MSB, tänkt att folk ska kunna klara sig i 72 timmar med vad man har i hemmet men det har förlängts, berättar Marie Ekberg.

– Nu tänker man att enskilda individer utan omedelbart hjälpbehov ska klara sig i åtminstone en vecka, säger hon.