Ajaj. En hel del flaskor och ölburkar låg och skräpade på botten.

Frivilliga fyllde container med skräp från Mälaren

Ett femtiotal frivilliga kavlade upp ärmarna och städade upp Mälaren i Kallhäll. De hittade alltifrån bilbatterier till bensintankar. – Det är inte klokt vad folk slänger, säger Ingrid Kvist från den lokala Rotaryklubben.

  • Publicerad 06:40, 18 nov 2021

Vi ville se resultat direkt och det fick vi verkligen.

Det är mycket som göms under ytan. Det fick de sex dykarna erfara när de muddrade Mälarens botten vid Kallhäll.

– Det är inte klokt vad folk slänger. De hittade en stor bensintank som var urjobbig att få upp. De hittade också flera båtstegar, bildäck, kedjor, glasflaskor och ölburkar, säger Ingrid Kvist från Järfälla Kvarnen Rotaryklubb.

Väcka opinion

Det var Rotaryklubben som tillsammans med Rena Mälaren, Kallhälls båtklubb och kommunen stod för storstädningen.

Under dagen i Kallhäll kavlade hela 50 frivilliga upp ärmarna och slet som repdragare eller bistod dykarna på olika sätt.

Blev du förvånad över det ni hittade?

– Nej, vi visste ju att de hittat en massa skit när de dykt på andra platser. Inne i stan lyckades de bygga upp en kopia av Stadshuset av alla bildäck som de hittade i vattnet där, säger Ingrid Kvist.

Båtklubben fick beröm

Hon säger att dykarna till och med hade gett båtklubben beröm just för att de hade hittat så pass lite.

– Hela vår container var nästan full men på många andra ställen brukar de hitta massor av batterier och cyklar. Riktigt så illa var det inte här.

Rotaryklubben har ett hållbarhetsprojekt och en del av det är att höja medvetenheten kring hur Järfällaborna tar hand om sin strandremsa mot Mälaren.

– Vi ville göra någonting konkret som tydligt visar vad problemet är. Vi ville se resultat direkt och det fick vi verkligen.

Det här är Rena Mälaren

Rena Mälaren är en ideell organisation som startades 2018 av Fredrik Johansson. I dag har föreningen 100 frivilliga dykare.

Syftet med föreningen är att väcka opinion för att få folk att sluta slänga sopor i vattnet.

Alla som vill kan delta och om man inte har dykcertifikat så kan man anmäla sig som repdragare. Föreningen utför städningar minst en gång i veckan runt om i Stockholmsområdet.

Källa: Rena Mälaren

Visa merVisa mindre