UTAN LOKAL. Sedan kommunen bröt med ABF Botkyrka-Salem som utövare av fritidsverksamhet i kommunen har flera av de äldre ungdomarna (12–16 år) inte haft någonstans att ta vägen. Foto: Sacharias Källdén

Fritidsgårdarna har öppet i sommar

Efter det abrupta slutet mellan ABF Botkyrka-Salem och kommunen i driften av fritidsverksamhet i februari har Botkyrkas äldre ungdomar ingenstans att hänga – förrän nu. Kommunen har nämligen öppnat fritidsgårdarna för ungdomar 12–16 år i speciella sommarfritidsgårdar.

  • Publicerad 15:12, 1 jul 2022

Vi vill erbjuda aktiviteter för unga som inte kunnat besöka fritidsgården

– Vanligtvis så är de flesta fritidsgårdar stängda en stor del av sommaren men vi vill erbjuda aktiviteter för unga som inte kunnat besöka fritidsgården under våren, säger Berivan Yildiz, verksamhetschef för Kultur och ung fritid i Botkyrka kommun, i ett uttalande.

De tillfälliga fritidsgårdarna är i Alby, Hallunda/Norsborg, Tullinge och Vårsta, alltså på de platser som inte har haft någon fritidsgård under den turbulenta våren, och drivs av föreningslivet i kommunen.

Öppnar efter sommaren

Det var i februari som nyheten släpptes som en bomb att kommunen avslutat sitt samarbete med ABF Botkyrka-Salem som utövare av fritidsverksamhet i kommunen, ett uppdrag de haft sedan flera decennier tillbaka.

Tre fritidsgårdar och fyra fritidsklubbar stängde abrupt. Vad som följde var flera rättsliga tvister mellan kommunen och ABF, samtidigt som flera fritidsklubbar öppnade upp igen under kommunal flagg – gårdarna har förblivit stängda.

Beskedet från kommunen har hela tiden varit att man rekryterar personal till fritidsgårdarna och att man ska kunna öppna "så fort som möjligt".

Nu har politikerna beslutat att kommunen ska driva även fritidsgårdarna under en längre tid.

–Detta innebär att det nu kan rekryteras medarbetare på långsiktiga anställningar, vilket innebär fler sökanden med rätt kompetens, säger Berivan.

Planen är att fritidsgårdarna ska kunna öppna som vanligt efter sommaren.

Här kan du hänga:

Tullinge

Klubbstugan vid Brantbrink IP med Tullinge Fotboll.

Aktiviteter: Fotboll, badminton, kubb, biljard, pingis, sällskapsspel, bakning, läxhjälp, m m.

Tid: Måndag – torsdag kl. 10–17. Fredag och lördag kl. 18–23. Fram till den 21 augusti.

Kontakt: Siyamend Turanli, sibbe@tullingefotboll.se, 076-188 12 81.

Norsborg

Stjärnan vid Hallunda Folkets hus med Norsborg FC.

Aktiviteter: Pingis, pyssel, tv-spel, bakning, matlagning, skapandeverksamhet, m m.

Tid: Måndag, onsdag och fredag kl. 14–20. Fram till den 12 augusti.

Kontakt: David Mado, david.mado@botkyrka.se, 073-525 40 55.

Alby

Alby folkhälsopark med Konyaspor IF.

Aktiviteter: Kurser i hälsa, kost och skador, bowling, bad, fiske, utflykter med grillning, tävlingar, brännboll, utflukter till museum, Gröna Lund och Skansen, Fotbolls-EM, bio, tävlingar och turneringar i basket, fotboll, pingis, kubb, handfotboll, volleyboll, badminton, pingis, m m.

Tid: Måndag, onsdag och fredag kl. 16–21. Fram till den 19 augusti.

Kontakt: Hasan Uludag, hasanuludagkonyaspor@hotmail.com, 072-858 55 71.

Vårsta

Sanda fritidsgård med Tumba Fotboll.

Aktiviteter: Fotboll och visning av damernas EM, utflykter, turneringar i Fifa och pingis, grillning, matkvällar och filmkvällar, m m.

Tid: Måndag, onsdag, fredag kl. 17–21. Fram till den 26 augusti.

Kontakt: Sebastian Tsegay, tsegaysebastian@gmail.com, 076-229 10 19.

Visa merVisa mindre