– Vanligtvis så är de flesta fritidsgårdar stängda en stor del av sommaren men vi vill erbjuda aktiviteter för unga som inte kunnat besöka fritidsgården under våren, säger Berivan Yildiz, verksamhetschef för Kultur och ung fritid i Botkyrka kommun, i ett uttalande.

De tillfälliga fritidsgårdarna är i Alby, Hallunda/Norsborg, Tullinge och Vårsta, alltså på de platser som inte har haft någon fritidsgård under den turbulenta våren, och drivs av föreningslivet i kommunen.

Öppnar efter sommaren

Det var i februari som nyheten släpptes som en bomb att kommunen avslutat sitt samarbete med ABF Botkyrka-Salem som utövare av fritidsverksamhet i kommunen, ett uppdrag de haft sedan flera decennier tillbaka.

Tre fritidsgårdar och fyra fritidsklubbar stängde abrupt. Vad som följde var flera rättsliga tvister mellan kommunen och ABF, samtidigt som flera fritidsklubbar öppnade upp igen under kommunal flagg – gårdarna har förblivit stängda.

Beskedet från kommunen har hela tiden varit att man rekryterar personal till fritidsgårdarna och att man ska kunna öppna "så fort som möjligt".

Nu har politikerna beslutat att kommunen ska driva även fritidsgårdarna under en längre tid.

–Detta innebär att det nu kan rekryteras medarbetare på långsiktiga anställningar, vilket innebär fler sökanden med rätt kompetens, säger Berivan.

Planen är att fritidsgårdarna ska kunna öppna som vanligt efter sommaren.