Ett bibliotek utan böcker öppnar i Upplands-Bro under hösten. I stället kommer det att finnas sport- och fritidsprylar. 

Fritidsbanken har blivit ett fenomen inom flera kommuner i Sverige och nu satsar även Upplands-Bro på detta.

Hos fritidsbanken är det tänkt att man ska kunna låna skidor, skridskor, inlines, flytvästar, tält och bollar – och allt däremellan.

Fritidsbanken finns redan i flera kommuner, bland annat i Märsta där det bland annat går att låna skridskor.

Fritidsbanken finns redan i flera kommuner, bland annat i Märsta där det bland annat går att låna skridskor.

Mikael Andersson

Så går det till

Att låna kommer inte kosta någonting och lånetiden är fjorton dagar. Inga försenings- eller depositionsavgifter kommer att förekomma. 

Tanken är att använda utrustning så länge den håller, och det som går att laga kommer man att laga,

"Stolta och glada"

– Vi är oerhört stolta och glada över att ha skrivit kontrakt med Fritidsbanken om att få bedriva verksamheten här i vår kommun. Det kommer att ge många fler chansen att utöva aktiviteter, vilket skapar både trygghet och framtidstro i samhället, men också bidrar till en bättre fysisk och psykisk hälsa bland våra barn och ungdomar, säger Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef, i en kommentar.

Mattias Peterson Ersoy (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande, beskriver beslutet med orden: "Det kan inte bli bättre". Han säger:

– Det är många som vill utöva olika sporter och friluftsaktiviteter, men som kanske inte kan eller vill betala för den utrustning som krävs. Fritidsbanken låser upp en unik möjlighet för alla att kunna pröva på aktiviteter man drömt om.

Skänk under Brodagen

Under Brodagen lördagen den 9 september finns möjlighet att skänka fritidsartiklar som du har hemma i förrådet. 

I dagsläget är det inte fastställt vilken lokal som kommer att fungera som Upplands-Bros fritidsbank. Detta kommer kommunen att återkomma till så snart det är klart.