– Okej, nu kör vi!

Tränaren Elaine Estrela Moura, med förflutet som spelare bland annat i brasilianska landslaget, sätter på musik i högtalaren och inleder dagens fotbollspass på Enskede idrottsplats med dans. Barnen instrueras i stegen men behöver det knappt. Alla verkar kunna dansen, och den används enligt uppgift redan som målgest vid matcher.

Fyra eftermiddagar i veckan är det fritidsklubb på Enskede IP. Men ingen vanlig sådan. Här är fullt fokus på fotboll, i olika former och övningar: till exempel dans, "fotbollspingis", strafftävlingar och match. På plats serveras även mellis i form av mackor och dryck.

– Det är en sådan lyx att jobbar med det här: solen skiner och vi har spelsugna ungar, säger Stefan Ryderfelt, också tränare i Enskede IK, och kisar mot solen i den 25-gradiga majvärmen.

Samma vinstchans

En vanlig eftermiddag börjar med "lattjande". Sen blir det någon uppvärmning, en organiserad övning och (ofta) glasstävling. Dagen avslutas med matchspel.

– I tävlingarna ser vi till att man inte har fördel av att vara stor och stark, alla ska ha samma chans att vinna, säger Stefan Ryderfelt.

Charles (längst fram) cyklar till Enskede IP direkt efter skolan, här spelar han "fotbollspingis".

Charles (längst fram) cyklar till Enskede IP direkt efter skolan, här spelar han "fotbollspingis".

Mimmi Epstein

Charles, 9 år, har spelat fotboll halva sitt liv och vill gärna "spela så mycket som möjligt".

– Jag cyklar hit direkt efter skolan. Det bästa med fotbollsfritids är att jag har fått nya vänner, och det roligaste är att göra mål, säger Charles.

I fritidsverksamheten finns inga uppdelningar efter kön. Det uppskattas, bland annat av 12-åriga Juni och Ingrid.

– Det är kul att variera, men ingen jättestor skillnad på spelet egentligen, säger Ingrid.

Ingrid och Juni trivs på planen och har spelat i 2,5 respektive 7 år.

Ingrid och Juni trivs på planen och har spelat i 2,5 respektive 7 år.

Mimmi Epstein

Tog slut på 30 minuter

De 33 platserna på fritidset tog slut på en halvtimme när de lades ut i början av året.

– Vi såg ett behov av att aktivera barnen på eftermiddagarna. Många går hem och blir sittande framför datorn eller mobilen. Här märker man att de har roligt och utvecklas. Det finns så många roliga fotbollsövningar, och det ska vara lustfyllt, säger Håkan Pontén Andersson, verksamhetschef för Enskede IK.

I höst fortsätter verksamheten och man hoppas kunna utöka antalet platser.

– Under våren har vi haft en pilot för att se hur det fungerar. Vissa dagar är det mer välbesökt än andra. Vi har planer på att ordna ett system där man får fylla i vilka dagar man kan, och på så sätt få in fler barn, säger Håkan Pontén Andersson.