– Politikerna sa ja, men sen har de ändrat sig och sagt nej, säger Håkan Smith.

I januari berättade Mitt i om hans och kompanjonen Ulf Ånfalks långtgångna planer på att bygga en 1710 kvadratmeter stor friskvårdsanläggning, Hälsans hus, på Petersbergs bollplan.

Projektet startade redan för 2,5 år sedan och började ta konkret form när kommunen förslog att anläggningen kunde placeras på bollplanen.

Friskvårdsanläggningen, som den varit tänkt i Petersberg. (skiss)

Friskvårdsanläggningen, som den varit tänkt i Petersberg. (skiss)

Tanken var att Håkan och Ulf skulle arrendera marken av kommunen. Redan förra sommaren lämnade de in en bygglovsansökan, men fick då på tafsen av kommunen som inte gillade planen på en padelhall, berättar Håkan.

Padelhallen ströks och i december lämnade de in en ny bygglovsansökan. Men sedan ändrade sig kommunen, säger han.

Anledningen var att planerna väckt ont blod bland grannar i området. Argumenten: Området är klassat som omistligt, en fin pulkabacke hamnade i farozonen och befarad ökad trafik till området. På nätet har en namninsamling dessutom samlat 227 namn mot bygget.

– Kommunen har bara gått på de som sagt nej, säger Håkan Smith.

Har ni gett upp Petersberg nu?

– Ja det måste man ju göra för de säger ju nej.

– Man jag ger inte upp ändå, även om vi inte kommer slåss för den här platsen.

Håkan Smith avslöjar att han och Ulf Ånfalk i stället har två andra tänkbara platser där de hoppas kunna bygga sin friskvårdsanläggning: Antingen på Kullön nära värmeverket eller på en fastighet centralt på Vaxön.

Men till skillnad från i Petersberg skulle en friskvårdsanläggning på Kullön kräva att detaljplanen ändras, säger han.

– Jag jobbar aktivt för det här, både för att jag personligen vill detta och för att det är bra för invånarna. Vi ser det som en enorm möjlighet.

– Vi hoppas att ha möte med kommunen i dagarna för fortsatta samtal om en eventuell ny plats.

Här kan det bli friskvård

1710 kvadratmeter friskvård planeras i Petersberg i Vaxholm. Kruxet: Grannarna är emot.

– Det är en gedigen anläggning vilket medför att det blir en stor investering, säger Håkan Smith, som tillsammans med Ulf Ånfalk, vill bygga en stor friskvårdsanläggning i Vaxholm.

”Används sällan”

Projektet startade redan för 2,5 år sedan. Tillsammans har de sökt efter mark att bygga på, och fick till slut ett förslag från Vaxholms stad: Petersbergs bollplan.

– Den befintliga fotbollsplanen används oerhört sällan, säger Håkan Smith.

På en yta ungefär mellan de nuvarande fotbollsmålen vill Håkan och Ulf bygga en 1710 kvadratmeter stor anläggning. Tanken är att den ska rymma gym, gruppträning, crossfit, yoga, bastu och två behandlingsrum där massörer eller naprapater ska kunna hyra in sig. Runt 17 personer skulle kunna jobba i anläggningen uppskattar de. Målgruppen för anläggningen är alla ”från fem år och uppåt”.

Namninsamling

Men sedan planerna blivit kända har grannar i området reagerat. En namninsamling mot bygget på nätet har fått 212 underskrifter.

Den planerade friskvårdsanläggningen. (visionsbild)

Den planerade friskvårdsanläggningen. (visionsbild)

privat

På sociala medier cirkulerar felaktiga uppgifter om anläggningen menar Håkan och Ulf:

– En del tror att det ska bli en padelhall, men det ska det inte. 

– En annan är att möjligheterna till spontanidrott försvinner. Det kommer absolut inte att ske, säger Håkan och berättar att basketdelen i ena änden av planen blir kvar och ska rustas upp och göras tillgänglig större delen av året.

Ulf och Håkan avfärdar också oron för mer biltrafik.

– Det finns många möjligheter att ta sig till anläggningen förutom med bil exempelvis cykel, nära till busshållplats, gå. Det kommer även finnas p-platser som anläggningen förfogar över.

Pulkabacke påverkas

Däremot påverkas den fina pulkabacken intill. Även om inte själva backen försvinner kommer pulkorna att behöva svänga när de kommer ner, i stället för som idag åka ner på planen.

Caroline Mandergrehn bor på Bockskärsvägen alldeles vid bollplanen. Hon sitter i styrelsen för Orrens samfällighet som består av drygt 80 hushåll i övre Petersberg:

– Vi vill inte ha den, säger hon.

Varför?

– Våra barn leker här och åker i pulkabacken. Och vi flyttade hit på grund av att vi ville slippa trafik.

För kommunen innebär det pengar att tjäna om man arrenderar ut marken till anläggningen.

Beslut om bygglov fattas av Vaxholms stadsbyggnadsnämnd tidigast 24 januari.

Den befintliga fotbollsplanen används oerhört sällan

Omistligt område

Området med radhus och kedjehus i Petersberg där bollplanen är belägen har tidigare pekats ut av Vaxholms stad som värdefullt och ”omistligt”.

Anledningen är att hela området är välbevarat och i stort sett har kvar sitt ursprungliga skick som exempel på 1960-talsmodernism.

Området byggdes i tre etapper åren 1965-1968.

Källa: Vaxholms stad

”Det behövs ett sådant här ställe i Vaxholm”, säger Ulf Ånfalk (t v). Håkan Smith drev tidigare gymmet Waxholm wellness i centrala Vaxholm.

”Det behövs ett sådant här ställe i Vaxholm”, säger Ulf Ånfalk (t v). Håkan Smith drev tidigare gymmet Waxholm wellness i centrala Vaxholm.

Stefan Källstigen

Vill bygga gym på bollplanen

Fotbollsplan i Vaxholm kan bebyggas med privatägd friskvårdsanläggning. ”Möjligheterna till spontanidrott försvinner inte”.