– Det är en gedigen anläggning vilket medför att det blir en stor investering, säger Håkan Smith, som tillsammans med Ulf Ånfalk, vill bygga en stor friskvårdsanläggning i Vaxholm.

”Används sällan”

Projektet startade redan för 2,5 år sedan. Tillsammans har de sökt efter mark att bygga på, och fick till slut ett förslag från Vaxholms stad: Petersbergs bollplan.

– Den befintliga fotbollsplanen används oerhört sällan, säger Håkan Smith.

På en yta ungefär mellan de nuvarande fotbollsmålen vill Håkan och Ulf bygga en 1710 kvadratmeter stor anläggning. Tanken är att den ska rymma gym, gruppträning, crossfit, yoga, bastu och två behandlingsrum där massörer eller naprapater ska kunna hyra in sig. Runt 17 personer skulle kunna jobba i anläggningen uppskattar de. Målgruppen för anläggningen är alla ”från fem år och uppåt”.

Namninsamling

Men sedan planerna blivit kända har grannar i området reagerat. En namninsamling mot bygget på nätet har fått 212 underskrifter.

Den planerade friskvårdsanläggningen. (visionsbild)

Den planerade friskvårdsanläggningen. (visionsbild)

privat

På sociala medier cirkulerar felaktiga uppgifter om anläggningen menar Håkan och Ulf:

– En del tror att det ska bli en padelhall, men det ska det inte. 

– En annan är att möjligheterna till spontanidrott försvinner. Det kommer absolut inte att ske, säger Håkan och berättar att basketdelen i ena änden av planen blir kvar och ska rustas upp och göras tillgänglig större delen av året.

Ulf och Håkan avfärdar också oron för mer biltrafik.

– Det finns många möjligheter att ta sig till anläggningen förutom med bil exempelvis cykel, nära till busshållplats, gå. Det kommer även finnas p-platser som anläggningen förfogar över.

Pulkabacke påverkas

Däremot påverkas den fina pulkabacken intill. Även om inte själva backen försvinner kommer pulkorna att behöva svänga när de kommer ner, i stället för som idag åka ner på planen.

Caroline Mandergrehn bor på Bockskärsvägen alldeles vid bollplanen. Hon sitter i styrelsen för Orrens samfällighet som består av drygt 80 hushåll i övre Petersberg:

– Vi vill inte ha den, säger hon.

Varför?

– Våra barn leker här och åker i pulkabacken. Och vi flyttade hit på grund av att vi ville slippa trafik.

För kommunen innebär det pengar att tjäna om man arrenderar ut marken till anläggningen.

Beslut om bygglov fattas av Vaxholms stadsbyggnadsnämnd tidigast 24 januari.