Båten med klassen är bokad, efter utspringet från Praktiska gymnasiet i Liljeholmen ska de fira med en båttur, sedan väntar mottagning hemma och ytterligare firande med klasskompisarna i stan. Förväntan och glädje ligger i luften. Samtidigt går de ut i vuxenlivet i en tid med skenande priser, lågkonjunktur, klimatkris och krig. Men än är sinnet lätt. 

Nu väntar sommarjobb, ledighet och resor. Kewin ska fortsätta jobba på ett lager där han redan jobbar extra, Mosa vet inte riktig än, han har tidigare jobbat med event men funderar nu på att söka jobb i butik. Sedan vill de resa, Kewin brukar varje år åka till Grekland och träffa släktingar, nu längtar han efter att upptäcka nya platser - drömresan vore Maldiverna. För Mosa väntar en resa tillsammans med vänner till Mallorca. Sedan vill båda köpa egen bil. 

Vill starta eget

Mosa och Kewin har känt varandra sedan fyran och följts åt ända till studenten på handelsprogrammet. Under utbildningen har de varvat studier och praktik, vilket passat dem båda. 

– Plugga är inte riktigt vår grej, vi nöjer oss med godkänt och behöver inte får högsta betyg, säger Mosa. 

Istället vill de satsa på företagande som varit ett stort fokus under utbildningen där de bland annat jobbat med egna UF-företag. Men först ska de söka jobb vilket skapar huvudbry. Innan Kewin, via sin pappa, fick lagerjobbet hade han sökt massor av butiksjobb utan att få något. Mosa har samma erfarenhet. 

– Känner man ingen så är det jättesvårt att få jobb, alla jobb jag har haft har jag fått för att jag känt någon och nu blir det ännu svårare när alla går ut skolan samtidigt. 

Men de tror att det löser sig och på sikt hoppas de kunna starta egna företag och hitta den där idén som gör att det lyfter. 

Klimatkrisen är inget de funderar över. Inte heller bostadsbristen och de höga hyrorna eller lånen som behövs för att kunna köpa en bostad. Båda två planerar att bo kvar hemma hos sina familjer samtidigt som de jobbar och sparar pengar för framtiden.

Vad har ni får mål i livet?

– Att lyckas och att vara en bra person. Man ska vara glad och ens familj ska vara glad. Och man ska hjälpa fattiga människor, man behöver inte vara rik för att göra det, säger Mosa.

– Det första är att familjen ska må bra, jag är en familjemänniska. Sedan längre fram vill jag skaffa en egen familj och egna barn och lära dem allt i livet och vara en bra pappa, säger Kewin.

Ingen av dem har någon kärleksrelation nu. Mosa vill ha kul med vänner, utforska, göra sina egna misstag och skaffa sig minnen för livet. På sikt vill han ha fru och barn men det får komma när det kommer. Kewin ser annorlunda på saken. 

– Vissa säger att vid 19 så ska man vara fri, jag gillar inte det, jag vill ha samma tjej hela tiden. Jag är jättefamiljekär och vill hitta en tjej tidig så att det är klart.

Men nu tänker de mest på studenten, den 13 juni lämnar de gymnasiet för allra sista gången och känslorna är blandade. 

– Det ska bli skönt att sluta, samtidigt har det varit skitkul att gå i skolan, man har tagit så många nya steg, fått nya vänner, träffat bra lärare och har så många minnen. Det känns overkligt att det är över, säger Kewin.