Läsåret 2022/2033 drar gymnasiet i gång 16 nya profiler. Profilerade utbildningar innebär att gymnasieprogrammet spetsas till inom ett ämne och ger elever en spetskompetens under hela skolgången.

– Ungdomar i dag är allt mer vana vid att göra medvetna val mycket tidigare och man tänker på vad man vill göra i livet i stort. Eftersom det finns ett stort gymnasieutbud i dag så efterfrågas profiler mer, säger Robert Aspfors, chef för gymnasie- och vuxenutbildning i Haninge.

Genom att spetsa till sina utbildningar hoppas man även kunna attrahera fler ungdomar.

– Det finns en konkurrensmarknad och för att vi ska fortsätta vara attraktiva ser vi att vi behöver kommunicera med ungdomar på det här sättet.

Ekonomi och klimat poppis

För att ta fram de 16 nya profilerna har skolan pratat med både elever, studievägledare och sett till grannkommuner för att se vilka ämnen som efterfrågats.

– Ekonomi och egenföretagande är jättehett så det har vi försökt stoppa in i flera program. Vi ser även att klimat har varit efterfrågat vilket är jätteroligt att ungdomar engagerar sig i.

Inga nya lärare

De 16 nya profilerna innebär däremot inte fler lärare.

– Vi har gjort en ordentlig genomlysning av den kompetens vi har och stuvat om så att lärare undervisar i kurser de kanske inte haft tidigare. Men vi har inte startat en profil i ett ämne där vi inte har skickliga lärare.

Kommer elever som redan studerar kunna söka profilprogrammen också?

– Nej, det är de som börjar nästa höst som får göra valet. Kanske vissa elever önskar att de kunde få göra om sitt val, samtidigt har vi ett stort utbud på gymnasiet och man kan även välja många ämnen inom individuella val, så min bedömning är att elverna är nöjda.