Fredrik Claesson öppnar dörren till sin nya keramikstudio på Kronobergsgatan. Lokalen som han tagit över från en möbeltapetserare är i princip färdigrenoverad.

– Det här är mina första professionella lokal. De andra verkstäderna har varit i mitt hem.

Men någon nykomling i leran är inte Fredrik, även om han i grunden är art director och designer.

– Jag har hållit på med form hela livet och utbildade mig på Chelsea college of arts i London på 90-talet. Men keramiken var aldrig tänkt att bli för andra än mig själv.

På fritiden ägnade han sig alltid åt lera och keramik – även när han drev en egen reklambyrå på Kungsholmen i många år. 

Föll för trycket

Fredrik berättar att många bekanta tjatade på honom om att börja med drejningskurser och till slut föll han för kompistrycket.

– Lite motvilligt började jag ha kurser, men jag upptäckte direkt att det var väldigt kul att lära ut.

Det här är sju-åtta år sedan och då bodde Fredrik Claesson på Lidingö. Nere i radhusets källare, på det stampade grusgolvet, höll han drejkurser för lokalbefolkningen på ön.

– Det var fanns ingen värme eller vatten där nere och det var kallt och blött. Det kom ändå folk, men jag drömde hela tiden om att bygga en egen verkstad.

Flyttlasset gick sedan till Bromma där han också hade liknande upplägg med kurser i villakällaren där han byggde en varmare och trevligare verkstad. 

Flyttat till Kungsholmen

Men för två veckor sedan flyttade Fredrik Claesson till Kungsholmen. Han bor nu på Kungsholms strand och har sin sprillans nya verkstad på Kronobergsgatan 6.

– I Bromma kände jag ingen och visste inte hur det skulle funka där. Men det gick jättebra och nu är det precis samma sak här. Förutom att jag betalar för lokalen nu också, så det är ännu mer nervöst.

I början av mars öppnar Fredrikclay Keramik på Kronobergsgatan 6.

I början av mars öppnar Fredrikclay Keramik på Kronobergsgatan 6.

Olle Anrell

Men det tycks gå bra för de första kurserna i mars är redan fullbokade. Utöver att lära ut kommer Fredrik Claesson även sälja sina egna verk och hyra ut plats åt keramiker utan egna verkstäder.

För ett par månader sedan skrev Mitt i Kungsholmen om att det pågår en riktig lerhajp i stadsdelen med nya keramikställen som dyker upp titt som tätt.

Hur ser du på konkurrensen – kan det bli för lerigt på Kungsholmen?

– Jag har ju suttit i förorter där det inte funnits några andra än och jag är helt medveten om att det inte är så nu här inne. Men generellt är det en schysst jargong i branschen och man hjälper varandra. Så tror jag det är här på Kungsholmen också.