Vintageman. Efter 10 års bloggande har Ingemar Albertsson gett ut boken Vintagemannens stilskola – hur du kombinerar din klädsel elegant. Foto: Pekka Pääkkö

Från svartklädd reklamare till fullfjädrad vintageman

För 10 år sedan gick Ingemar Albertsson in i en vintagebutik på Sibyllegatan. När han gick ut en stund senare var han pånyttfödd som Vintagemannen – med en irländsk tweedrock och Borsalinohatt och sin gamla svarta täckjacka i en påse.

  • Publicerad 17:13, 23 apr 2021

Om du känner igen Ingemar Albertsson utan att veta varför är det inte så konstigt.

Under namnet Vintagemannen har har drygt 9000 följare på Instagram. Och när han spatserar runt på stan i sina eleganta kläder, med djärvt utvalda men alltid noggrant matchade accessoarer, drar han till sig blickar och skördar han komplimanger från främlingar på regelbunden basis.

Men trots att han ser ut att vara född med väst och manschettknappar har han inte alltid varit den stilikon han så småningom skulle bli.

– På 1980-talet jobbade jag i reklambranschen och klädde mig i svart. Då var det en färg som förknippades med kulturella och konstnärliga personer, men nu har det blivit mainstream.

Tweed – en inkörsport

I många år bar han kraglösa skjortor och t-shirt under kavajen. Men för 10 år sedan föddes han på nytt.

Ingemar och hans hustru Anne-Marie Lindstedt hade varit på Nordiska museet och sett utställningen Dandy där besökarna kunde rösta mellan fem moderna varianter där olika kreatörer tolkat fenomenet. När de senare klev in i en second hand-butik på Sibyllegatan så visade det sig att det var just Herr Judit som hade stylat den docka som de röstat på: en engelsk gentleman.

Det var den 4 februari 2011 och butiken reade ut vinterkläderna så Ingemar fyndade en irländsk tweedrock och en Borsalino-hatt för 800 kronor och fick en grön halsduk på köpet.

– Min fru gick in där med en svart labrador och kom ut med en gentleman. Den svarta täckjackan tog jag påsen på vägen hem.

Fyra kluster för vintage och second hand

Vintagemannen köper nästan uteslutande begagnade kläder. Här är några av hans favoriter för både herr- och damkläder bland Stockholms second hand- och vintagebutiker.

ÖSTERMALM

Birgitta K:s - Sibyllegatan

ML - Kommendörsgatan

Cattis - Linnegatan

ODENPLAN

Old Touch - Upplandsgatan

Epok - Odengatan

Lotta Vintage - Upplandsgatan

HORNSGATAN

Uppåt Vägggarna - Rosenlundsgatan

Judit och Herr Judit - Hornsgatan

Beyond Retro - Brännkyrkagatan

Ruth & Raoul - Hornsgatan

NYTORGET

Ritz Vintage - Bondegatan

Modern Retro - Gotlandsgatan

Lisa Larsson - Bondegatan

Visa merVisa mindre

Till en början gick han ut försiktigt. Tweedkavaj, jeans och ett par fina läderskor kan alla börja med menar han, och med tiden ökade han svårighetsgraden i takt med att garderoben fylldes med färgglada skor, hattar och dubbelknäppta kostymer.

– I mina första kostymer kände jag mig utklädd. Men nu har jag bara sådana kläder och tänker inte alls på det.

Ingemar Albertsson beskriver sitt vintageintresse som ett "projekt för hållbarhet byggd på lust och fåfänga." Under de tio åren som han bloggat och instagrammat under namnet Vintagemannen har han tillägnat sig både smak och känsla för randsydda skor och klassiskt skrädderi – och hur nästan gratis loppisfynd kan bli pricken över i:et.

Post it-lapp i bröstsfickan

Och även om det krävs både mod och viss finess för att knipsa av en ros från en bukett konstgjorda blommor och fästa den vid kavajslaget eller vika en post it-lapp till en bröstnäsduk, kan man lyfta sin stil ordentligt även med betydligt enklare medel, menar han.

– Det stora bekymret är bristen på färg. Idag finns det bara tre: jeansblått, svart och urtvättad svart. Det är ett problem, för efter 1970 så ersatte man sömnad och kvalitet i materialen med färger och mönster. Sen när färgerna och mönsterna också försvann finns det ju ingenting kvar.

Fyra tips

1. Köp en väst för 50-100 kronor, då ser du klädd ut även när du tar av kavajen. En stickad variant, eller en v-ringad slipover passar bra till udda kavajer.

2. Om du inte vill ha slips eller fluga är det bättre att välja en polo eller till och med en t-shirt under kavajen. Med en uppknäppt skjorta under ser det bara tomt ut.

3. Köp ett par finare randsydda skor. Brogues var arbetsskor från början, med små hål för ventilation och dränering. De passar till nästan allt utom frack.

4. Bär hatt. Det kräver lite övning, men börja med en stråhatt från en bensinmack på sommaren.

Visa merVisa mindre