Butiken – ett stenkast från Tekniska högskolan t-bana – är inte mer än ett hål i väggen, men flera stannar till och drar i dörren.

Måndagar är den enda dagen som kakbutiken Krümel har stängt.

– När jag precis hade öppnat så var det några som kom in och berättade att alla tidigare verksamheter i den här lokalen gick i konkurs. Än så länge har det dock gått väldigt bra, säger Kaja Hengstenberg.

Året var 2019 och hon jobbade som politisk konsult i Bryssel när hon kände att det inte längre var något för henne. Hon ville jobba med mat, som på senare tid tagit upp allt mer av hennes fritid.

– Mat är min stora passion, så jag började hålla matlagningskurser online. Jag gjorde också praktik på Skeppsbro bageri och tog några kurser i hur man gör bakverk.

Att just kakor blev Kajas nya levebröd har flera förklaringar. Svenskarna brukar vara sötsugna, men i Stockholm fanns ingen renodlad kakbutik.

Inga kakbutiker

– Jag har bott på många olika platser i världen och insåg att jag alltid har haft ett favoritställe som säljer kakor, oavsett om det var i Paris, New York eller London. Dessutom älskar jag kakor och tycker om att baka.

I butiken kan kunderna köpa kakor med smak av bland annat jordnötssmör och sylt.

I butiken kan kunderna köpa kakor med smak av bland annat jordnötssmör och sylt.

Emelina Franzén

Kaja öppnade en butik online och började baka, packa och skicka kakor från sitt kök. Under pandemin var affärsmodellen optimal men hon växte snabbt ur köket.

I april 2021 öppnade hon därför butiken på Valhallavägen. Onlinebutiken är fortfarande igång som en trygghet, men i dag sker all produktion från butiken. En kaka kostar ungefär lika mycket som en genomsnittlig kanelbulle i Stockholm.

Får du kommentarerna om priset?

– Kanske lite i början, men inte alls många. Ingredienserna jag använder är av hög kvalitet och det kostar ju – smör har gått upp med 100 procent till exempel. Dessutom väger en kanelbulle lika mycket som våra kakor gör, eller lite mindre.

Tomat och garam masala

Garam masala och ras el hanout, en marockansk kryddblandning, är några exempel på ovanliga ingredienser som Kajas kakor kan innehålla.

– Jag tycker om att testa olika smaker och kakor är perfekta att experimentera med. Många kunder kommer tillbaka och vill prova de lite ovanligare sorterna.

Sedan den 17 mars kan den som vill baka sina egna specialkakor – kanske med smak av tomat och vanilj eller lavendel och blåbär.

Kajas bok Cookies and crumbs ges ut av förlaget Natur och kultur, och den bjuder på recept och tekniker för den aspirerande kakmakaren.

– Det är verkligen en dröm som går i uppfyllelse, jag har alltid velat skriva en egen kokbok, säger Kaja.