Filip Larsson har fullt upp i köket på "Lux dag för dag" på Primusgatan på Lilla Essingen. Han är mitt i ett långpass mellan kl 08 och 23 när Mitt i ringer upp.
Men strax efter lunchserveringen får den nykorade vinnaren lite tid att prata om att han precis vunnit "Årets unga kock 2025".
– Det känns bra! Jag har lagt ner mycket energi på att kämpa och träna, så det är en lättnad, säger han.
Hemlig låda
I Årets unga kock får deltagarna vara max 27 år. Under tävlingen i slutet av maj fick Filip och de andra fem finalisterna en hemlig låda med råvaror som skulle användas till tre rätter.
Det enda han hade fått veta på förhand var att det skulle finnas med någon typ av rundfisk och quinoa.
– Allt annat fick jag ta på studs. Men det var ganska kul också, för det blir lite av ett kunskapsprov.
Vinnaren tar emot förstapriset och utmärkelsen Årets unga kock 2025.
Pressbild Årets unga kock
Tajt med tid
På 30 minuter skulle han sätta en meny, som han sedan skulle ro i land under de 4,5 timmarna som tävlingen pågick.
– Det är ganska tajt med tid och man får tänka till rejält när man planerar.
Gös och flapsteak
Till förrätt blev det stekt gös med blåmusselsås och inkokt vit sparris. Till varmrätt en flapsteak med skysås, stekt grön sparris, ramslöksmajonnäs, puffad quinoa och potatiskräm med Västerbottenost. Till efterrätt en brynt smörkaka med inkokt rabarber, rabarberkompott, rostad vit choklad och en yoghurtkräm.
Menyn höll hela vägen, och Filip utsågs till segrare.
– Det var lite av en chock, och jag blev väldigt glad.
Nu väntar världsfinalen i Istanbul i april nästa år. Där ska han tävla mot finalister från 20-25 länder.
Essingen av en slump
Filip, som är uppvuxen i Luleå, har jobbat heltid som kock i snart fyra år. Han flyttade till Stockholm för ett och halvt år sedan, och började då på Lux.
– Jag sökte olika jobb och fick veta att de behövde kockar här, och det slutade ju väldigt bra. Jag har trevliga kollegor, och så lär jag mig väldigt mycket här.
Vad har du för ambitioner med tävlandet och karriären?
– Att fortsätta tävla och utvecklas. Och så har jag har en dröm att öppna en egen restaurang i Luleå när det är dags att flytta hem igen.