Lokalen är egentligen för liten, och affärsläget inte något vidare. Ändå är det inte värt att flytta.

– Våra kunder hittar hit, och de kräver att vi stannar kvar, säger Linda Ardebäck som är vd på familjeföretaget som driver den anrika chokladbutiken.

Med tanke på att Ejes Choklad har funnits på samma adress sedan 1963 är det kanske inte så konstigt. Och att växa sig större är inte heller något självändamål för det lilla familjeföretaget som tillverkar över en miljon praliner varje år.

– Vi får förfrågningar nästan varje vecka från butiker, restauranger och hotell som vill sälja våra produkter. Men vi har alltid tackat nej. Vi jobbar med extrema färskvaror och det enda sättet att garantera kvaliteten är att sälja dem själva. Och så vill vi träffa våra kunder så att de får en bra service.

Rummet där Ejes tillverkar alla godsaker är inte större än ett rejält bondkök. Men att flytta till större är inte aktuellt.

Rummet där Ejes tillverkar alla godsaker är inte större än ett rejält bondkök. Men att flytta till större är inte aktuellt.

Pekka Pääkkö

Vänta nu, tänker du kanske, choklad är väl en torrvara som håller länge oavsett hur den förvaras?

Nja, det beror helt på vad man har för krav, menar Linda.

– Choklad ska förvaras torrt, mörkt och svalt. 16 grader är optimalt, och den ska absolut inte stå i ett kylskåp. När fettet tränger ut och kristalliseras på utsidan blir den grå och kornig.

– Helst ska den ätas så fort som möjligt. Det är därför vi tillverkar lite mindre mängder varje dag, i stället för att göra mycket då och då. Men tre, fyra veckor kan vi garantera att den håller bra kvalitet.

Linda Ardebäck är vd för Ejes Choklad.

Linda Ardebäck är vd för Ejes Choklad.

Pekka Pääkkö

Som vd för ett litet företag sköter hon om allt från inköp och bokföring till att skura och tvätta arbetskläder. Ibland känns det nästan som att hon bor där, berättar hon. Förutom en liten ”tonårsrevolt” där hon provade andra yrken under ett par år är det här hon har tillbringat en stor del av sina dagar.

– Jag var elva år när mamma och pappa köpte företaget, och eftersom jag inte fick vara ensam hemma så jag satt här och läste läxor och vek kartonger.

Och där någonstans föddes en livslång kärlek. Till företaget, till lokalen, och inte minst till själva produkten.

– Jag älskar choklad och äter 20-25 praliner om dagen. Favoriterna varierar, men just nu tycker jag väldigt mycket om salted caramel.