– Därefter testkör vi några veckor på Riddarfjärden innan vi välkomnar Stockholmsbor ombord, skriver Reidun Svarva, affärsutvecklingschef på rederiet Torghatten AS i ett mejl.

I februari i år blev det klart att det norska rederiet Torghatten AS har fått tillstånd att etablera den självkörande färjelinjen mellan Söder och Norr Mälarstrand. Båten kommer att lägga till ungefär vid Orangeriet och vid Münchenbryggeriet.

Ungefär här vid Orangeriet kommer båten lägga till på Kungsholmen.

Ungefär här vid Orangeriet kommer båten lägga till på Kungsholmen.

Pekka Pääkkö

Färjan drivs helt på el, bland annat med hjälp av solenergi från solpaneler monterade på taket. Båten avgår var 15:e minut 15 timmar om dagen och rymmer 24 passagerare. En biljett kostar 35 kronor.

Båten skulle ha börjat köra redan 25 maj, men premiären är alltså försenad till juni. Exakt datum för jungfrufärden är inte satt.

– Vi hade lagt upp ett väldigt tajt schema eftersom vi är så sugna på att komma igång i Stockholm. Men vi var beredda på att det kunde uppstå mindre förseningar i bygget av båten, vilket det också har gjort utan att det har varit någon dramatik kopplad till det.

MF Estelle sjösatt i Hyen, Norge. Nu är den på väg till Stockholm och Riddarfjärden.

MF Estelle sjösatt i Hyen, Norge. Nu är den på väg till Stockholm och Riddarfjärden.

Pressbild

Komplicerade inälvor

Båtens visuella uttryck är enkelt, men "inälvorna" är högteknologiska med många komponenter och system som måste samverka. Och eftersom båten är liten har inte så många kunnat jobba ombord samtidigt.

Och här vid Münchenbryggeriet stannar färjan på Söder.

Och här vid Münchenbryggeriet stannar färjan på Söder.

Mostphotos

Båten är döpt efter prinsessan Estelle och namnet är en hyllning till kungafamiljens engagemang för hållbarhetsfrågor.

Är det något specifikt engagemang ni tänker på?

– Vi ser att den svenska kungafamiljen ofta tar upp hållbarhetsfrågor. Kronprinsessan Victoria brukar till exempel bära återvunna plagg, som ett ställningstagande för hållbarhet och Estelle återanvände sin mamma Victorias födelsedagsklänning på sin 9-årsdag. Prins Alexander invigde en utsiktsplats i ett naturreservat som sitt första officiella evenemang. Dessutom tar kung Carl-Gustav ofta upp hållbarhetsfrågor i sina tal och han har länge suttit i WWF:s styrelse, något han nu har lämnat över till Victoria.