– Du kan till och med äta det!

Det är tjejerna bakom torrschampoföretaget Capillus som slänger in en sista flirt till juryn i Stockholmsnästet. En variant av SVT:s populära program Draknästet, där företag får pitcha sina idéer framför en grupp investerare.

Företaget består av fem tjejer från Bromma Gymnasium och är ett av tio UF-företag som tagit sig hela vägen till final och Stadshuset.

De är rappa, väl förberedda och har en idé som tycks tilltala juryn. Men det är de inte ensamma om.

– Alla företag hittills är bra och eleverna är så duktiga, jag är verkligen imponerad, säger Anita Roll som sitter i juryn i egenskap av ordförande för Företagarna Stockholm.

Flera skrällar

Och hon får medhåll från Pontus Slättman, VD på Worldskills Sweden.

– Som småföretag skulle nog alla klara sig bra, sen är det kanske inte alla som hade klarat att skala upp till storföretag.

I årets final finns flera skrällar. Bland annat är det första gången ett företag från ett yrkesgymnasium tar sig hela vägen hit. Valexio Design från St. Eriks Gymnasium på Kungsholmen är därför lite extra stolta när de visar upp sina knivblock och kan imponera på juryn med ett riktigt fint hantverk.

Vad fick er att välja just knivblock? Undrar Juryn.

– Vi ville göra något som inte alla andra gör, som smörknivar, och något som folk faktiskt använder. Så då blev det knivblock, berättar Ludvig Sedelius.

Vill fortsätta

Såväl knivblocken som torrschampot har sålt bra under testperioden och båda företagen planerar att fortsätta driva verksamheten även efter det att UF tagit slut.

Även företaget Lekustik från Stockholm Science and Innovation School i Kista är på topp. Det är det första företaget från Järvaområdet att ta sig till final, och när de poserar med sina akustikplattor för förskolemiljöer ute i Blå Hallen berättar de att presentationen för juryn gick bra.

– Det känns skitbra att vara första företaget från Järva, och det har gått bra för alla företag från vår skola. Vi hoppas att vi fortsätter när UF är slut, säger Philip Forsberg Goldschmidt.

Vinnaren kommer överraskas på sin skola i mitten av februari.