Nästan alla – eller kanske exakt alla – Värmdöbor har hört talas om dem någon gång: Magnus och Julle på Bullandö krog.

I snart 24 år har Magnus Johansson och Julle Ljunggren drivit den populära sommarkrogen på Bullandö. De tog över restaurangen 1999 och sedan dess har kurvan gått spikrakt uppåt. Omsättningen är i dag tio gånger högre än när de startade.

– Vi hade jobbat ihop på Bullandö, i köket, i flera år när det här erbjudandet dök upp, att vi skulle kunna få köpa krogen. Jag sökte Julle, som då befann sig på Filippinerna, via hans syster, och bad att han skulle ringa mig, säger Magnus och skrattar. 

Magnus Johansson och Julle Ljunggren har drivit Bullandö krog i snart 24 år.

Magnus Johansson och Julle Ljunggren har drivit Bullandö krog i snart 24 år.

Pekka Pääkkö

Styrelsemöte i torrförrådet

Strax därpå hade de köpt sin första krog. Ganska direkt delade de upp ansvaret – Magnus i matsalen och Julle i köket. Och så har det rullat på.

– När det dykt upp något problem har vi bara tagit ett snabbt styrelsemöte i torrförrådet, så är det löst. Vi har alltid älskat att jobba, och alltid velat samma sak, därför har det funkat så bra, säger de.

Vad är ert framgångskoncept?

– Det är nog flera saker. Vi byter ut några rätter på menyn varje dag, så den ser aldrig exakt likadan ut, och använder råvaror som följer säsongen. Och vi snålar inte med personal. Sitter någon och vill ha ett glas vin till, eller väntar på notan, då ska man vara där, säger Magnus. 

Julle Ljunggren förbereder ingredienser till Bullandös klassiska skärgårdsgryta.

Julle Ljunggren förbereder ingredienser till Bullandös klassiska skärgårdsgryta.

Pekka Pääkkö

”En skön stämning bland gäster och i personalgruppen” är viktigt, enligt Julle och Magnus, så att alla trivs och har kul.

– Hellre någon som är gullig och serviceinriktad och vill lära sig, än att man är superproffsig på att servera från början. 

Läget, precis vid vattnet, mitt i en av Nordens största marinor, med flera sommarstugeområden i närheten, bidrar såklart också.

En annan sak är att det inte går att boka bord på Bullandös uteservering, där är det drop in som gäller.

– Man blir trött på krogar där det är fullbokat veckor i förväg. Det ska finnas plats om man kommer och vill äta. Vi har så många bord så det lossnar alltid något ganska fort, säger Julle. 

Magnus Johansson har ägnat sin "kompledighet" till att segla över Atlanten och åka skidor. Bland annat. Idag är han och Julle mentorer till nya generationen Bullandökrögare.

Magnus Johansson har ägnat sin "kompledighet" till att segla över Atlanten och åka skidor. Bland annat. Idag är han och Julle mentorer till nya generationen Bullandökrögare.

Pekka Pääkkö

Fyra anställda fick köpa in sig

Deras målbild har alltid varit att försöka skapa en restaurang som de själva vill besöka som gäster, berättar Magnus.

Men nu är det dags för en ny generation att ta över. Efter 23 år börjar det kännas i kroppen, enligt Magnus.

– Allting har sin tid och man känner när man har gjort och sagt samma sak tillräckligt många gånger. Det är ett bra läge för oss att fundera på att göra något annat, men vi kommer att finnas kvar som bollplank, säger Magnus.

Fyra av deras anställda har erbjudits, och tackat ja, till att köpa restaurangen. År 2021 köpte de 40 procent av verksamheten och planen är att köpa resten 2026.

– För oss är det en fantastisk möjlighet. Vi trivs här och vill fortsätta hålla samma höga standard och känsla, och samtidigt försöka göra allting lite bättre, säger Claes Karlsson.

Han, liksom en till av de fyra nya Bullandökrögarna, är uppväxt på Värmdö.

De senaste två åren har både Julle och Magnus unnat sig att vara hellediga.

– Men det räcker för mig nu, jag kan inte bara gå ut med hunden hela dagarna. Jag vill laga mat igen, det är det jag tycker är kul, säger Julle.

Så han kommer att gå in och jobba på Bullandö i sommar igen. Men bara som kock, inget annat, understryker han.