MUMIN, Maria Ungdom Motiverande Intervention, är ett samarbete mellan Polisen, Stockholms stad och Region Stockholm som går ut på att snabbt erbjuda hjälp till ungdomar som misstänks för narkotikabrott.

I stället för att förhören genomförs på polisstationen sker de i direkt anslutning till Maria Ungdom, en mottagning specialiserad på problem relaterade till alkohol och andra droger bland ungdomar.

Genom att involvera socialtjänstens insatser direkt i polisförhöret är målet att kunna utnyttja motivationsfönstret hos ungdomen för att bryta negativa mönster.

Förra året deltog 85 ungdomar i MUMIN-förhör och erbjöds sedan uppföljning på Mini Maria Stockholm, vilket samtliga accepterade och genomförde.

En som arbetat med MUMIN under lång tid är Pia Bodén, biträdande enhetschef på Ungdomsjouren i Stockholm stad.

– På den här platsen har vi alla verktyg i verktygslådan, säger hon.

Bruket blir vanligare

Polisinspektör Erik Medin, verksam inom Södermalms lokalpolisområde, möter många unga brukare på stan som får följa med till Maria Ungdom. Han betonar att domen inte är det viktigaste i arbetet.

– Det viktiga är att vi tillsammans kan erbjuda stöd för ungdomen och familjen för att förhindra att vi ses i det här sammanhanget igen, säger han.

Medin noterar en ökning i ungdomars droganvändning och ser MUMIN som en möjlighet att ingripa tidigt och förhindra en missbruksutveckling eller en utveckling i grövre kriminalitet.

Denise Oskarsson, uppsökande socialsekreterare hos Ungdomsjouren, poängterar att hon kan tillföra viktig information inför förhören som polisen inte har tillgång till.

– Är ungdomen placerad eller förekommer det våld i hemmet så är det jätteviktig samverkan, säger Oskarsson.

Det kan exempelvis spela in på om föräldrarna bör närvara vid förhöret eller inte, förklarar hon.

Ingen exkluderas

Målet är att samtliga ungdomar som upptäcks i Stockholmsområdet ska tas till MUMIN för förhör. Flera av de som polisen tar fast är inresande från kranskommunerna eller kommer från helt andra städer.

Erik Medin understryker att ingen ungdom exkluderas från hjälpen oavsett var de kommer ifrån.

– Vi märker hur vår täta samverkan gör att vi arbetar bättre tillsammans och vi ger familjerna och ungdomarna bättre stöd. Det vinner vi på, men framför allt vinner ungdomarna på det, säger han.

Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd i staden, berättar att man har gett en permanent förstärkning på 5 miljoner årligen till Mini Maria som är stadens aktör i MUMIN-samarbetet.

– Det här arbetssättet visar tydligt att samverkan mellan polisen, socialtjänsten och vården är ett framgångsrecept, säger han.