Försvarets radioanstalt, FRA, har huserat på Lovö sedan 1942. Eftersom FRA sysslar med topphemlig signalspaning klassas lokalerna på Rörbyvägen som ett skyddsobjekt. Nu vill FRA bygga ut på båda sidor av vägen.

– Det finns ett behov att se över säkerheten och utveckla byggnadsbeståndet, säger Fredrik Wallin, talesperson på FRA.

Tvärs igenom skyddsobjektet löper Rörbyvägen – den mest trafikerade leden in och ut från Lovön som många av de som bor och arbetar på ön använder dagligen. Vägen används också av dem som besöker friluftsområdena och häststallen. Med avsikten att stänga av vägen har FRA ansökt om att den ska göras om från allmän väg till enskild väg, ett ärende som just nu ligger på Trafikverkets bord.

Lovöbon Sofia Klingspor fick en chock när hon fick höra om förslaget, och i början på december startade hon en Facebookgrupp som snart har 350 medlemmar.

"Rädda Lovön"

Gruppen " Rädda Lovön" vill att utbyggnaden av FRA ska stoppas, dels för att den innebär ett intrång i Lovö naturreservat, dels för att områdets kulturhistoriska karaktär ska bevaras. Men att stoppa utbyggnaden tror Sofia Klingspor samtidigt är optimistiskt. Hennes stora förhoppning är att stoppa avstängningen av Rörbyvägen.

– Trafikverkets förslag räknar på att 60 personer skulle drabbas, men det är långt fler. Den alternativa vägen är längre, men också smal och krokig. Det går inte att mötas på den vägen. Den är livsfarlig för mina barn att cykla på, säger Sofia Klingspor.

– Många som har gårdar här är rädda att verksamheten inte ska fungera när transporter inte kan ta sig fram. Och vi pratade med en busschaufför som sa att han inte vet om bussen kommer att kunna göra det heller.

Men Fredrik Wallin tror inte att det uppstår några problem i den kalibern.

– De kan inte ta nuvarande rutt, men de kommer att kunna ta sig fram, säger han.

– Vi har fått in synpunkter på att folk vill kunna cykla och gå förbi området. Vi ska se om vi hittar en lösning på det. Jag förstår att folk oroar sig, men det är inte lämpligt att en allmän väg går rakt igenom ett skyddsobjekt.