Nacka kommun vill anlägga två elvaspelarplaner i en fårhage i Källtorp, intill Nackareservatet och 500 meter från Hellasgården.

Den 29 januari 2021 dömde kommunens egen kulturmiljöinventering ut idén. I utredningen konstaterades att fyra meter höga stödmurar, fyra meter höga stängsel och belysningsmaster riskerar att påverka kulturmiljö och friluftsliv av riksintresse negativt.

Vill överklaga

Nu gör länsstyrelsen samma bedömning och förbjuder fotbollsplanerna.

”Länsstyrelsen bedömer att de föreslagna åtgärdernas negativa påverkan på natur- och kulturmiljön blir så stor att den inte kan anses lämplig.”

Kommunalrådet Mats Gerdau (M) är besviken.

– Det är upprörande att länsstyrelsen sätter en fårhage framför barnens idrottsmöjligheter och framför folkhälsan. Vi står väldigt tydligt på barnens och idrottsrörelsens sida. En växande kommun måste kunna skapa mer utrymme för idrott. Detta är en prioriterad fråga sett ur många olika perspektiv, säger han.

Han och kollegorna i Alliansen kommer att överklaga.

– Vi vann mot länsstyrelsen om möjligheten att spela fotboll på Boovallen i december 2020 och vi kommer att ta strid för fotbollen även nu. Det finns ett starkt allmänt intresse av att idrottsverksamhet kan drivas i rimlig närhet till där människor bor, vilket mark- och miljödomstolen också konstaterat, säger Mats Gerdau.

S: ”Oansvarigt att gå vidare”

Ella Tegsten (S), andre vice ordförande i fritidsnämnden, tycker att kommunen nu måste skrota bostadsplanerna vid Sicklavallen i stället göra mer plats för idrottsytor.

”Med detta avslag tycker vi därför det är oansvarigt att gå vidare med markanvisningarna och de nuvarande planerna för Sickla Plania och Sicklavallen. Behovet av att riva upp planerna med en folkomröstning om Sicklaidrottspark är därför fortsatt aktuell!” skriver hon.