På onsdagsmorgonen kom ett pressmeddelande från Upplands-Bro kommun som berör svensk fotboll.

Tillsammans med Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) och Hemsö Fastighets AB har kommunen för avsikt att utreda möjligheten att bygga en ny nationell träningsanläggning för svensk fotboll i Kungsängen.

Detta kommer ske parallellt med att Upplands-Bro tillsammans med Hemsö genomför en förstudie om hur Kungsängens idrottsplats bättre kan utvecklas för att svara upp mot föreningslivets och medborgarnas behov.

Kjos och Janson om planerna

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) är glad över fotbollsförbundet och Hemsös intresse och att man överväger Upplands-Bro ”som bas för ett träningscenter och högkvarter för svenska landslag”.

– Samarbetet kommer stärka Sverige som fotbollsnation samtidigt som jag ser positiva synergieffekter för föreningslivet i kommunen och hela Stockholmsregionen, säger Fredrik Kjos.

Oppositionsrådet Camilla Janson (S) hoppas på att den kommande förstudien visar på att det hela går att utveckla vidare.

– Nu hoppas vi att förstudien visar på förutsättningar och fortsatt vilja till etablering. Om det blir möjligt är det positivt för föreningslivet i kommunen, säger Camilla Janson.

Kommundirektören: "Finns möjlighet till fler arbetstillfällen"

Kommundirektören Ida Texell beskriver ett nationellt träningscentrum som ett ”strategiskt viktigt lyft”. Hon konstaterar samtidigt att planerna kan komma att få positiva effekter för kommunen utöver själva anläggningen.

– För kommunens och regionens invånare finns möjlighet till fler arbetstillfällen tack vare ett ökat underlag för kringservice inom områden som rehabilitering, hälsa, hotell- och konferens, säger Ida Texell.

Flera gräsplaner och medicinskt center

Ett nytt nationellt träningscenter skulle bland annat innehålla två stycken fullstora gräsplaner, en konstgräsplan, en fullstor inomhushall med konstgräs. Därutöver skulle det finnas läktare, ytor ämnade för att träna målvakter, omklädningsrum, gym och ett fysiologiskt och medicinskt center.

– Vår ambition är att fortsätta utveckla svensk fotboll för att hålla världsklass och det kräver förutsättningar som kan mäta sig med de som våra konkurrenter har. För att alla våra landslag, från ungdomsnivå till A-landslagen, ska kunna nå så bra resultat som möjligt är ett nationellt träningscenter en viktig pusselbit. Om det här blir verklighet ger det oss också bra möjligheter att samla våra utbildningar och arbetet med forskning och utveckling, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand, i en kommentar.

Avtalet tas upp till beslut 1 juni

Förslaget om nämnda intentionsavtal mellan fotbollsförbundet, Upplands-Bro kommun och Hemsö kommer att tas upp för beslut vid kommunstyrelsens möte den 1 juni.

Hemsös vd Nils Styf berättar att just idrottsanläggningar har utgjort en viktig del av bolagets projekt på senare år.

– Vi ser mycket fram emot denna satsning på svensk fotboll tillsammans med Upplands-Bro kommun och SvFF. Vi kommer även att titta vidare på möjligheterna till utbildningslokaler och lokaler för idrott i ett bredare perspektiv, vilket skulle bli ett tillskott för både kommunen och hela Stockholmsregionen, säger Nils Styf.