Det ligger ett nästintill perfekt fotbollsväder över Kanalplan. En lätt bris och lagom höstkyla. Så ljuder en visselpipa och matchen mellan Bajen Boys och Svea 70+ är i gång.

Det är dock inte vanlig fotboll som spelas, utan gåfotboll. Den här dagen spelas turneringen Söderdojan med fyra lag. Alla deltagare är över 60 år.

– Sporten har inte funnits länge i Sverige, men den har växt lavinartat på senare år. Det är så himla kul att spela, så brukar vi ta en öl tillsammans efteråt, säger Anders Martin som står vid långsidan och är avbytare för Svea 70+.

https://www.mitti.se/nyheter/gafotboll-en-ovantad-succe-for-esk/repugb!XH7zuY645ItYDSmP76DEeg/

Allt mer populärt

Gåfotbollen är importerad från England där den samlat på sig många aktiva spelare. Matcher spelas i regel på fem-mannaplan med sju spelare i varje lag. Likt namnet skvallrar får man inte springa, men heller inte tacklas, nicka eller slå för höga bollar.

Så plötsligt tar Svea 70+ ledningen efter mål av Kenneth Berg.

– Jag fick en fin pass, bara att rulla in, konstaterar han när han går av planen för en kort paus.

https://www.mitti.se/nyheter/gafotbollen-tar-ett-historiskt-steg/lmril!4417311/

Fötterna på jorden

Efter 20 spelade minuter är matchen slut. Stefan Pettersson, 67, från Bajen Boys är inte speciellt besviken efter matchen trots förlust med 0–2.

– Problemet är att jag är så jävla övertränad, säger han och flinar.

– Nej, men några har en ambition om att vara världsbäst, vi har en annan ambition. Jag spelar för att det är så jäkla kul och alla får vara med. Det är det som är Bajen.

Svårast med gåfotboll är att inte börja springa, menar Stefan. Det blev också tydligt under matchen, men domare och spelare hjälps åt för att tillsammans se till att alla håller fötterna på jorden.

Stefan har sportat för Hammarby sedan han var 12 år gammal. Gåfotboll har han spelat i ungefär ett och ett halvt år. Det var hans kompis Roger som första gången drog med honom för att testa.

– Då hade jag inte sportat på flera år. Jag har massa plåt i benet, jag trodde inte det skulle gå, att jag inte ens kunde slå en passning. Men det funkar!

Hämtar spelare från baren

Bajen Boys ses och spelar på Kanalplan varje fredag. Vill de ha fler spelare är det bara att gå till Blecktornskällaren och hämta gubbar, säger Stefan skämtsamt.

– Det här är jätteviktigt socialt. Vi kan prata om hur vi hade det på 70- och 80-talen, om saker och problem vi har i dag. Laget är den bästa kuratorn.

Så vanligt är det heller inte med skador, trots åldersstigna deltagare, menar Stefan.

– Men man bör ha lite fysik och självinsikt. Det går fort ibland.

I Danmark har forskning visat att gåfotboll är bra för hälsan, kanske bättre än löpning eller promenader. Även Anders Martin vill lyfta hälsoaspekten av sporten.

– Jag har Parkinsons, det här är ett bra sätt att hålla igång musklerna och motionen.

Från plan till scen

När turneringen är slut står Svea 70+ som vinnare. För Stefan väntar dock inte det sedvanliga hänget på Blecktornskällaren, utan han gör sig redo för att ställa sig på scen med Steve Future Blues Band på Mosebacke.

– De har nytt ljud och ljus, så det är premiär för det. Att spela utan restriktioner känns skitkul, underbart.