Slottet ligger inom Görvälns naturreservat vilket innebär att reglerna är stränga kring uppförandet av byggnader, men förvaltningen var villig att prova att ge en tillfällig dispens förra sommaren, som Mitt i berättat om.

– Från vårt håll var det uttalat att det här en tillfällig dispens. Vi förstod det då som att de skulle hyra ett tält och prova på under en säsong. Det är först senare jag förstått att de investerat mycket pengar i det här, och det är så klart väldigt oturligt, säger Jenny Färm, miljöchef.

Den brännande punkten är om tältet ska betraktas som en byggnad, och det menar såväl förvaltningen som länsstyrelsen att tältet är. Och enligt föreskrifterna får inga byggnader uppföras i reservatet.

– Det är inget litet tält, och tanken är ju att det ska stå uppe från april till oktober, dessutom varje år. Då kan tältet inte längre anses vara tillfälligt.

Är den här gräsplätten verkligen en plats för friluftslivet?

– Vi måste följa det som står i föreskrifterna och dispens ska bara ges i undantagsfall.

Men ni gav ju dispens förra året?

– Ja, vi var osäkra men var beredda att prova att ge tillfällig dispens. Dessutom hade vi en rad villkor för dispensen som vi anser att man inte följde. Utöver det har länsstyrelsen nu slagit fast att tältet utgör en byggnad.

Inte tillräckligt

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna ville ge hotellet dispens för tältet på senaste miljö- och bygglovsnämnen, men styret tillsammans med Sverigedemokraterna föreslog i stället att förvaltningen skulle hitta andra lösningar än den som hotellägarna ansökt om.

Johan och Maria Eklund hade överklagat beslutet till mark- och miljödomstolen men valt att dra tillbaka överklagan för att kunna göra en ny förändrad ansökan om dispens för tältet.

Men i ett mejl skriver Jenny Färm att "Som tjänsteman så måste jag svara att det inte är tillräckligt, det kommer fortfarande att vara en byggnad, vi måste ju följa Länsstyrelsens beslut."