I kölvattnet av kriget, inflationen och räntehöjningarna har bostadsmarknaden kylts av.

Bostadsrättspriserna och villapriserna har gått ned med tre respektive 11 procent i Storstockholm senaste året, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Priserna har dock börjat återhämta sig för lägenheterna. De har gått upp sju procent sedan årsskiftet, och priserna är upp två procent de senaste tre månaderna för både villor och bostadsrätter, men stiltje väntas över sommaren.

– De som äger de fina bostadsrätterna och villorna "pausar" nu vilket påverkar priserna. De gör helt enkelt annat under sommaren än säljer, köper och flyttar. Det som säljs under sommaren är mer det jag kallar för normalobjekt. Kanske är det först i början på september som de dyrare objekten börjar säljas igen, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Tror inte på större prisökningar

Villapriserna har också återhämtat sig något sedan årsskiftet. Men det går långsamt. Långt borta är pandemins prisrally.

– Villor är generellt dyrare än bostadsrätter och villapriserna drabbas därför mycket mer av boräntorna. De med hus drabbas dessutom extra av inflationen genom bland annat högre försäkringspremier, vattenavgifter och sophämtning, säger Hans Flink.

Går det skönja en prisutveckling med större fart igen?

– Generellt sett ser vi ingen uppgång framöver. Inflationen är fortfarande hög och Riksbanken indikerar att boräntorna kommer fortsätta uppåt. Jag tror på mer sidledsrörelser på bostadspriserna framåt. En månad upp, en månad ned, säger Hans Flink.