Det var presidentval i USA , Storbritannien höll på att lämna EU och skogsbränder härjade i Australien. Men allt det skulle få stå tillbaka i nyhetsrapporteringen då samhället plötsligt skulle komma att domineras av något helt annat.
I slutet av februari 2020 bekräftades det första fallet av covid-19 i Stockholms län.
– Jag minns att vi vid den tiden skulle fira en släkting och flög till Istanbul. Stämningen på planet var mycket märklig. Speciellt när någon hostade, säger Sami Samuel som äger Café Myntet i Sigtuna.
Flera av Sami Samuels släktingar fick covid under firandet men Sami själv klarade sig, den gången. Han pappa gick senare bort i covid.
– Det var en tuff tid, säger han.
Sami Samuel äger Café Myntet på Stora gatan i Sigtuna.
Martin Svensson
Flera restriktioner
Sami och liksom alla andra krögare i hela Sverige blev drabbade extra hårt. Många av de restriktioner som beslutades var direkt riktade mot restaurangerna.
Tidigare stängningar, antal personer i samma sällskap och det skulle skärmas av mellan borden.
– Inget av det som myndigheterna beslutade har hjälpt oss. I Europa stängde de ner verksamheterna och ersatte dem. Här blev vi indirekt nedstängda men vi fick inte en krona för det, säger han.
Dålig tajming
Sami Samuel köpte Café Myntet 2019, ett halvår innan pandemin slog till. Han kallar det för ”minst sagt dålig tajming”.
– Vi har inte kommit ut ur pandemin ännu. Skatterna började trilla in i september, de här anstånden och uppskoven, nu ska vi betala den skatt vi inte betalade då. Det har redan börjat skörda anställda. Nu ser vi hur småföretagare får lägga ner, säger han.
Även ständigt nya instruktionerna från kommunen om hur det skulle möbleras upplevde han som jobbiga. Ena vecka kom miljö och hälsa på besök och instruerade om ett visst sätt att möblera för att minska risken för smitta. När allt väl var på plats kom nya bud.
– Då kom samma person tillbaka och beordrade oss att möblera på ett annat sätt.
Den 1 april 2022 upphörde covid-19 att klassas som en allmänfarlig sjukdom och för de flesta började livet långsamt återvända till det normala. Men företagen och däribland krögarna håller fortfarande tummarna på att de ska överleva.
Café Myntet startade nära inpå coronapandemin.
Martin Svensson