Nu går det att ställa sig i kö till de första nybyggda lägenheterna i Kvarteret Plankan, vid Högalidsparken på Södermalm.

De ligger ovanpå befintligt bostadskvarter och enligt annonserna på Bostadsförmedlingen har lägenheterna uteplats, golvparkett och spisen har glaskeramikhäll.

Just nu rör det sig om 25 lägenheter med preliminär inflyttning i slutet av maj i år.

De färdigställdes av Skanska Direkt, som även ska bygga förråd och handikappsanpassa entréer inom ett ramavtal med Svenska bostäder.

https://www.mitti.se/nyheter/byggbolag-lamnar-omstridda-kvarteret-plankan/repukx!gzWBMGE9DkxVXAhQ99sBzw/

Står fortfarande still

Totalt ska 162 lägenheter byggas i projektet, som nu står still efter att entreprenören Serneke drog sig ur i november förra året med hänvisning till skenande kostnader.

Nu ska dock stomelement till gårdshuset monteras och garaget projekteras inför stundande renovering. Men när resten av projektet kan ta vid finns än inga beslut om.

– Vi har ingen ny totalentreprenör utan det är något vi planerar att upphandla under året, skriver kommunikationschefen Ida Strutt, i ett mejl.

https://www.mitti.se/nyheter/kvarteret-plankan-700-dagars-byggkaos-utan-slutdatum-i-sikte/repulv!40PKBWILOiRNQ4JBbxsWaQ/

"Stora förseningar"

Hur den nya tidsplanen ser ut är fortfarande oklart.

– Vi räknar med stora förseningar tyvärr. Det har redan blivit en ofrivillig paus på flera månader men vi jobbar stenhårt på att komma framåt. Vi vill inte att våra hyresgäster ska behöva bo vid en byggarbetsplats längre än nödvändigt.

Hur kostnaden för projektet påverkas är svårt att uttala sig om i dagsläget, menar Ida Strutt, då det än inte inkommit några anbud från nya entreprenörer.

– Vi är inte färdiga med projekteringen för garaget eller påbyggnaden än heller.

De treor som nu ligger ute på Bostadsförmedlingen har en yta på 75 kvadratmeter och en hyra på 16 105 kronor i månaden. De ettor med högst hyra ligger på 8572 kronor.

Är inte hyrorna lite väl höga?

– Hyrorna är preliminära. Hyresnivåerna ligger i nivå med liknande nyproduktion hos andra hyresvärdar i Stockholms innerstad. Lägenheterna har dessutom mycket hög standard och har stora uteterrasser, säger Ida Strutt.

https://www.mitti.se/nyheter/klubbat-916-miljoner-och-kompensation-for-boende-i-plankan/reptlc!yj3o8IPZ9lu9L1QOa83G0w/