Under måndagens kommunfullmäktige stod det klart att Hanna Svensson (S) blir den nya ordföranden i kommunstyrelsen i Ekerö kommun.

– Det känns ju fantastiskt förstås. Det är första gången som kommunen har en socialdemokratisk KSO, den första som spräcker taket. Jag känner mig trygg i den här konstellationen. Jag har mycket erfarenheter med mig genom flera partier och personer som är vana att styra.

Hanna Svensson (S), blir ny ordförande i kommunstyrelsen.

Hanna Svensson (S), blir ny ordförande i kommunstyrelsen.

Charlotte Rückl

Hur kommer du axla rollen som KSO (Kommunstyrelsens ordförande)?

– Med stor ödmjukhet och tillförsikt. Det är ett stort ansvar. Jag tycker det känns fantastiskt roligt men lite läskigt. Det är det finaste uppdraget som jag kan tänka mig att ha. Jag ska försöka vara så pragmatisk och inlyssnande som det går.

Vad har du för förhoppningar på Mittenstyrets samarbete? 

– Jag tror chanserna är goda, vi känner varandra väldigt bra, och har stor respekt och förtroende för varandra.

De största utmaningarna för Mittenstyret blir de ekonomiskt tuffare tiderna vi nu lever i, tror Hanna Svensson.

Det låter som att politiken ni vill driva kommer vara ganska lik Mälaröalliansens. Blir det samma politik som tidigare men med andra partier?

– Vi bygger vår politik på Mälaröalliansens plattform, sedan kommer vi självklart prioritera om i en del frågor.

Politiken som Mittenstyret ska driva kommer inte bli helt socialdemokratisk, enligt Hanna Svensson, eftersom det ingår tre borgerliga partier i Mittenstyret. Mittenstyret består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna.

– Men som socialdemokrat kommer jag fortsätta tjata om föreningslivet, rätten till heltid, tillsvidareanställning och kollektivavtal.

Ekerö centrum. Första uppgiften för nya Mittestyret blir att hitta en ny kommundirektör.

Ekerö centrum. Första uppgiften för nya Mittestyret blir att hitta en ny kommundirektör.

Stefan Källstigen

Ungefär 70 procent av väljarna röstade på borgerliga partier, tror du att de är besvikna över maktskiftet?

– De kommer se att vi gör det här för Ekerös bästa. Moderaterna har konsekvent backat de tre senaste valen, det är en tydlig markering på att väljarna vill se något annat.

Vad innebär Mittenstyret för väljarna?

– Det ska omedelbart innebära slutet på tjafset och ge lugn och ro. Alla som arbetar i kommunen ska slippa behöva känna att de måste hantera kriser. På lång sikt kan det innebära högre kvalitet i de politiska besluten.

Kan ni lova att det blir slut på oroligheterna i politiken nu?

– Vi kan inte lova det, men vi känner oss trygga på att det kommer bli så. Vi har en majoritet och Mittenstyret består av partier som känner stort förtroende för varandra.

Vad händer nu?

– I dag kommer jag ha genomgång och överlämning med Johan Elfver (M). Sedan ska vi i Mittenstyret hitta vår modell för samarbete. Bland det första vi ska göra är att påbörja rekryteringen av en ny kommundirektör.

"Vi är naturligtvis besvikna och kommer fortsätta kämpa vidare för vår moderata politik. 70 procent av Ekeröborna har ju röstat på borgerlig politik", säger Johan Elfver (M) om maktskiftet.

"Vi är naturligtvis besvikna och kommer fortsätta kämpa vidare för vår moderata politik. 70 procent av Ekeröborna har ju röstat på borgerlig politik", säger Johan Elfver (M) om maktskiftet.

Mikael Andersson

Moderaterna går i opposition

Maktskiftet innebär att den nuvarande ordförande i kommunstyrelsen Johan Elfver (M) avslutar sitt uppdrag och blir i stället oppositionsråd.

– Vi är naturligtvis besvikna och kommer fortsätta kämpa vidare för vår moderata politik. 70 procent av Ekeröborna har ju röstat på borgerlig politik, säger han.

Vilka utmaningar tror du Mittenstyret kommer ställas för?

– Det finns många utmaningar när man är fem partier som ska styra. Framför allt när det gäller klimat- och hållbarhetsfrågorna där MP och KD skiljer sig åt markant. Sedan är det tuffa ekonomiska utmaningar som alla kommer drabbas av.

Vad tror du att det här maktskiftet kommer innebära för väljarna?

– Det svarar väljarna bäst på, Majoriteten av dem har ju röstat för en borgerlig politik. Många är nog besvikna när borgerliga partier väljer att gå åt vänster.

Hur kommer du blicka tillbaka på tiden som KSO?

– Man har alltid anledning att kritisera sitt tidigare jag och ta lärdom av det man har genomfört. Att vara KSO är en oerhört tuff och utsatt position men det är också fantastiskt roligt att genomföra sin politik. Det har även varit en del personliga påhopp, något som inte hör hemma i politiken.

"Vi kommer inte ge upp"

Nu kommer Moderaterna driva oppositionspolitik.

– Mer än var fjärde väljare har valt oss. Vi vill återta makten igen. Vi känner oss väldigt fyllda med energi. Vi kommer inte ge upp utan vi tror på vår politik och på det som våra väljare valt.

Tidigare ingick Moderaterna ett samarbetsavtal med SD och L. Något som enbart gällde från 22 maj till 12 juni. 6 juni valde Liberalerna att lämna samarbetet och i stället ingå i Mittenstyret. Just nu står Moderaterna i Ekerö alltså utan samarbeten.

– Vi är öppna för att samarbeta med de partier som delar vår sakpolitik, säger Johan Elfver.