Det är oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M), som i en motion till kommunstyrelsen föreslår att Spånga bör slås ihop med Bromma, eller med Hässelby-Vällingby.

I dag ingår Spånga i stadsdelen Spånga-Tensta.

Något Dennis Wedin tycker staden ska ändra på:

"Spånga hänger naturligt mer ihop med övriga delar av Västerort, exempelvis vad gäller infrastruktur", skriver oppositionsborgarrådet i motionen.

Till Mitt i säger Dennis Wedin:

– Miljonprogramsområdena har mer utmaningar än Spånga, och kräver mer resurser och engagemang. Samtidigt behöver Spånga mer uppmärksamhet, en behövlig renovering av Spånga station som drar ut på tiden och en rulltrappa på stationsområdet som ständigt är trasig är symboler för behovet. Då är det bra med en stadsdel som orkar med ett annat arbetssätt.

Utreder

De rödgröna i stadshuset är på gång att slå samman stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta.

Wedin ser en möjlighet att då "flytta över" Spånga till antingen Bromma eller Hässelby-Vällingby:

Områden som Bromsten, Flysta, Solhem och Sundby, anser Wedin "i större utsträckning delar likheter med Hässelby-Vällingby och Bromma stadsdelsområde".

"Järvaområdets vedertagna stadsdelar" bör ingå i den tänkta nya stadsdelen, Järva stadsdelsnämndsområde, tycker han och i motionen nämner han Akalla, Husby, Kista, Rinkeby och Tensta.

Tror du att ditt förslag blir verklighet?

– Jag hoppas det, jag hoppas att vänsterstyret i stadshuset vill öka fokuset på Järva och att Spånga inte hamnar i periferin.

Ordförande i Bromma stadsdelsnämnd Johan Heinonen (M) vill inte kommentera förslaget utan hänvisar till politikerna i stadshuset.

Biträdande finansborgarrådet Anders Österberg (S), kommenterar M-motionen i ett mejl till Mitt i:

"Det rödgröna styret i Stockholm har nu påbörjat Fokus Järva, ett samlat och långsiktigt arbete för Järvas utveckling".

"Moderaternas förslag om att splittra upp stadsdelen och bryta loss enskilda områden skulle försvaga arbetet för Järvas utveckling och innebära att vi tappar fart".

Lisa Carlsson (S), ordförande i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd, säger att om det skulle bli aktuellt att låta Spånga ingå i hennes stadsdel skulle hon inte ha några synpunkter på det.

– Men nu gör man ett krafttag på Järva. Där har man haft två förvaltningar som gjort bra saker med de här områdena, det är naturligt att de fortsätter jobba mer effektivt. Jag tycker att det finns en absolut logik att man skapar den här nya förvaltningen för Järva.

Motionen har gått på remiss till bland annat Bromma stadsdelsnämnd som senast 25 april har möjlighet att säga hur stadsdelen ser på förslaget.