Gör Birka Cruises terminal till konsertlokal istället. Det föreslår en Södermalmsbo, som fått medhåll av politiker. Foto: Mostphotos

Förslaget: Gör Birkas gamla terminal till konsertlokal

I istället för att låta Birka Cruises gamla terminalbyggnad stå tom borde den komma stockholmare och kulturlivet till gagn. Det menar Södermalmsbon Erik Sylwan, som har skrivit ett medborgarförslag.

  • Publicerad 15:42, 30 apr 2021

Vi vill gärna gärna att hela Stadsgårdskajen till utvecklas för att bli någon form av kulturens gräddhylla.

Idérik. Södermalmsbon Erik Sylwan är den som lämnat in medborgarförslaget. Foto: Privat

Förra sommaren lade Birka Cruises ner sin verksamhet, i pandemins kölvatten. I dag står deras gamla terminalbyggnad på Stadsgårdskajen tom.

När Södermalmsbon Erik Sylwan tog en promenad förbi byggnaden fick han en idé om hur huset skulle kunna komma till användning.

– Sedan Kraken, Debaser Slussen och Medis lades ner har det saknats mindre konsertlokaler i stan. Det skulle vara trevligt att ha det där, och läget gör att det inte stör andra eftersom det inte finns bostäder i närheten.

I det medborgarförslag som Erik Sylwan har lämnat in till stadsdelen skriver han att staden borde utreda möjligheten att göra om terminalen till konsert- och eventlokal, med tillhörande restaurangverksamhet.

– Nu är vi i en pandemi, men det kan vara ett bra tillfälle att bygga om huset så att det står färdigt när samhället öppnar upp igen.

Medhåll från politiken

Vänsterpartiet ställde sig positiv till förslaget. Till förra veckans stadsdelsnämnd hade de byggt vidare med en egen skrivelse, med ambitionen att förvaltningen skulle se över möjligheten att upprätta ett nytt kulturcentrum i terminalen.

– Det skulle ge möjlighet till konserter, mindre spelningar och evenemang, framförallt för ungdomar, säger Charlotte Lilja Pittuco (V), gruppledare för Vänsterpartiet i nämnden.

– Vi vill gärna gärna att hela Stadsgårdskajen till utvecklas för att bli någon form av kulturens gräddhylla.

Även majoriteten har menat att det vore kul om Stadsgårdskajen kunde livas upp.

– Jag hoppas det blir ett levande område där människor gillar att vara och ett betydligt trevligare område än i dag. Vi får ta med oss förslaget om konsertlokal, men det är för tidigt att säga vad det kommer att bli, skriver nämndens ordförande Christoffer Järkeborn (M) i ett mej till Mitt i.

Bollades vidare

På sammanträdet fick Vänsterpartiets skrivelse dock ett svalt mottagande. Nämnden valde att gå på förvaltningens förslag till beslut, vilket betyder att medborgarförslaget överlämnas till Stockholms Hamn AB.

– Vi förordade att förvaltningen skulle få i uppdrag att följa upp förslaget, inte mer. Att rösta bort de lokalpolitiska aspekterna är inte särskilt proaktivt för utveckling av kulturen på Söder, skriver Charlotte Lilja Pittuco i ett sms.

– Oavsett så är nog inte sista ordet sagt i frågan. Det finns all anledning att återkomma till den, sade nämnden vice ordförande Anders Göransson (S), efter att beslutet hade klubbats.