– Den som säger att barn inte äter vegetariskt har helt fel.

Orden kommer från Margareta "Maggan" Persson, förskolan Barnasinnets egna mästerkock enligt ett diplom hon tilldelats av personalen. Nu hänger utmärkelsen på dörren till köket, tillsammans med barnens teckningar.

Och är det någon som har koll på barnens syn på det där med vegetarisk mat så är det hon. Ett par-tre gånger i veckan serveras vegetarisk mat till alla på förskolan, som är placerad i Pungpinan i Skarpnäck.

– Vi körde en temavecka då vi enbart serverade vegetariskt och de flesta visste inte ens om det efteråt. De hade inte tänkt på vad det var för mat som serverades. Gör man god vegetarisk mat så är den helt enkelt god, enligt barnen. Det är mer vi vuxna som reflekterar över det, konstaterar Maggan när vi slår oss ner i personalrummet.

Hon har varit här i fem år, innan dess var hon barnskötare inom förskola. Hon har även drivit restaurangverksamhet vilket hon menar inte är helt olikt att arbeta här på Barnasinnet.

– Det handlar om ekonomi och om att gästerna ska vara nöjda. Jag vill verkligen se barnen som gäster och låta dem vara med och påverka, berättar hon.

Väljer bättre kött

Maggan är övertygad om att den vegetariska maten kommer öka med åren. Men däremot är hon själv inte vegetarian och hon vill gärna fortsätta att servera kött till barnen.

– Jag vill inte att det ska vara hundra procent vegetariskt. Det är viktigt att de känner till rätter som fläsk med löksås också, men att vi då väljer ett bättre kött även om det är dyrare, säger hon.

Barnen ofta med i köket

Just den svenska husmansklassikern fläsk med löksås nämns även när vi pratar om hur hon och förskolan arbetat med att få ner matsvinnet. Den sås som inte gick åt kunde dagen därpå i stället användas som grund till en spenatsoppa.

– Allt som är kvar i köket måste jag ta tillvara på, ingenting som inte lämnat köket slängs.

Men även barnen och övrig personal är delaktiga i arbetet med att få ner svinnet. För att göra det lite roligare förvandlades uppdraget till en tävling för klimatets skull och dessutom fick alla barn ett diplom som visade hur duktiga de varit.  

– En fördel är att köket ligger så centralt, i mitten av byggnaden. Det gör att jag har nära att prata med barnen. Ofta i nya förskolor som byggs placeras köket nedsänkt i ett hörn. Före pandemin var barnen ofta med i köket och det var fantastiskt. När de själva hade lagat maten var de jättestolta, säger Maggan.

Inte alls äckligt

Alva Green, Nils Karlsson Almström och Vera Bergström är några av barnen som varit engagerade i att få ner matsvinnet. Alva förklarar varför det är viktigt.

– Då behöver man inte slänga så mycket mat och man behöver inte ta från naturen i onödan, säger hon.

– Nu äter vi upp det vi har på tallriken, inflikar Vera medan Nils kommer ihåg en gång då han helt missbedömde det som serverades.

– En gång trodde jag att det skulle vara äckligt och tog jättelite, men sedan var det jättegott. Då kan man fylla på i stället. Det var en pastasallad med en massa saker jag inte visste vad det var, säger han.

Precis som Maggan beskrev inledningsvis tycks inget av barnen ha reflekterat särskilt mycket över att många av rätterna som serveras är vegetariska.

– Jag tänker inte alls, jag bara äter, konstaterar Nils.