Segrarbidraget. Tomater, lerfigurer, kottar och lökar var några av beståndsdelarna i det vinnande konceptet Tims trädgård. Foto: Eva Lindström

Förskola i Ängby är bäst i Norden – på pallkrage

Blir man inte grön av avund så säg? Ängbybarnens förskolor briljerade så in i Norden när den mest kreativt pyntade pallkragen skulle koras.

  • Publicerad 16:42, 17 sep 2021

Barnen på Blomstermåla är vana vid att visa prov på gröna fingrar. I våras uppmärksammade Mitt i ett annat jordnära projekt på förskolan: Plantera mera, där ungarna bland annat fick adoptera plantor och växter av allmänheten.

Men även den kanadensiska barnboken Tims trädgård sådde ett lyckosamt frö till inspiration. När butikskedjan Plantagen utlyste sin pallkragetävling var det just denna värld som de små trädgårdsmästarna gick samman för att skapa.

– Det vi tänker gjorde det så himla framgångsrikt i lådan var att alla kunde vara med och göra det de tyckte var kul, säger förskolläraren Eva Lindström.

I tävlingen deltog barn från både Sverige, Finland och Norge. Först tog Blomstermåla hem den svenska delsegern – därefter hela tjottaballongen. Sammanlagt blev det 20 000 kronor i prispengar.

Investerar i mer grönt

Och inte nog med det. Andraplatsen i tävlingen togs hem av Birkamyntet, också det en av Ängbybarnens förskolor. Där var belöningen 5 000 kronor.

– Nu har vi verkligen en grund ekonomiskt för att kunna köpa pallkragar, växthus och driva det vidare. Det känns superkul, säger Eva Lindström om Blomstermålas framgång.

Och hur reagerade barnen på segern?

– Barnen tyckte att det var jättekul. Jag vet inte hur mycket de kan relatera till Norden och så, men att vinna är ju roligt.

Arrangerades av en blomsterkedja

Tävlingen var en del av Plantagens projekt Fröinitiativet som går ut på att få barn att lära sig mer om odling och naturen.

De skolor och förskolor som medverkar sponsras också med odlingskit, utbildningsmaterial och pysselbok.

Med Fröinitiativet vill kedjan uppmuntra till odling och "lyfta hur växter berikar livet på så många olika sätt".

Visa merVisa mindre