Arbetet med att hitta förklaringen bakom listeriautbrottet på lyxkrogen Carmen & Coco är i full gång. Nyligen släpptes en lista på vilka ingredienser som inte hade spår av listera.

Jörgen Johansson, forskare på Umeå universitet som specialiserat sig på listeriabakterien, är väldigt intresserad av fallet. Han säger att bakterien skulle kunna komma från nästan vilket livsmedel som helst.

– Listeria brukar normalt hittas i opastöriserade mjölkprodukter, som sedan görs till ostar eller grädde. Men det är enbart spekulationer.

Se över hälsorutiner

Även om listeriautbrott skett i Sverige tidigare sticker det här ut, även i ett globalt perspektiv.

– Att så många insjuknar under en så kort period, och dessutom där de flesta är friska. Normalt har de insjuknade nedsatt immunförsvar på något sätt, men det ser vi inte riktigt här.

Enligt Jörgen Johansson kan det bero på två saker.

– Man håller på att kolla på om just den här bakterien är annorlunda på något sätt. Annars är den enda förklaringen som kvarstår att de som insjuknat fått i sig väldigt mycket av bakterien.

Skulle den här listeriabakterien visa sig vara en ny, mer aggressiv form kan det få konsekvenser för branschen i stort.

– Då måste man kanske se över generella hälsorutiner gällande livsmedel, men det är väldigt svårt att prata om när vi fortfarande väntar på svar.

Jörgen Johansson har forskat på listeria i 25 år.

Jörgen Johansson har forskat på listeria i 25 år.

Privat

"Visar hur unikt det här är"

Jörgen betonar att det är viktigt att inte dra några slutsatser för tidigt. Provperioden måste få ha sin gilla gång, något han följer med stort intresse, tillsammans med andra forskare.

– Jag ringde en kollega i Frankrike som är expert på pastörisering, kanske den främsta experten på listeria i världen, och han var väldigt förvånad och intresserad av fallet. Det visar på hur unikt det här är.