Med den första sommarvärmen i förra veckan kom också längtan att ta sig ett dopp. Förra året öppnade badet för morgonsimmare redan i slutet av maj.

I år dröjer det längre innan Kvarnbadet öppnar för säsongen.

För när bassängen inspekterades i april visade det sig att stora och vassa färgflagor lossnat där under vintern.

– De kan ge stygga sår, så det var inget snack. Det var bara att få tag på en firma som kan blästra, säger fritidsnämndens ordförande Lars Carlsson (C) till Mitt i Vallentuna. Sedan ska det målas. Det tar en viss tid.

Säsongsöppningen blir därför försenad: den 14 juni i stället för den 1 juni. I gengäld får Vallentunaborna bada en vecka längre.

– Badet brukar stänga sista veckan i augusti. I år blir det möjlighet till lite septembersimmande.

Förra året släpptes högst 500 personer in samtidigt för att hålla smittan nere.

Besökarna uppmanades att respektera restriktionerna och Lars Carlsson inskärpte att om så inte skedde kunde kommunen få stänga badet tidigare för säsongen.

Men Vallentunaborna följde reglerna och sommaren 2020 gick bra. Utom en gång när personalen fick kalla på väktare sedan det uppstått slagsmål i den långa kön under en varm junidag.

Precis som i fjol får man byta om i utomhusbås. Kanske kan fler besökare släppas in i år.

– Vi jobbar på minst 500. Men eventuellt får man ha 20 kvadratmeter per besökande och då kan vi kanske till och med vara 600.

Om det blir så visar sig den 1 juni. Om kurvorna pekar åt rätt håll väntas regeringen och Folkhälsomyndigheten då börja trappa ner på restriktionerna.

Ny färg i bassängen räcker inte för att få det 51 år gamla badet i trim. I höst påbörjas en större renovering.

Reningsverket har länge behövt bytas ut och nu finns pengar i budget för det.

– Det ser jag som mycket positivt. Då blir det en separering av reningssystemen mellan barnbassängen och den stora. Om det skett en olycka i lilla bassängen, typ en läckande blöja, har man ibland tvingats stänga hela badet. Det kommer inte att behövas i framtiden.