– Vi har haft diskussioner i Alliansen och vi har landat i att vi ska pausa försäljningen. Jag kommer att ge beskedet nu till Sollentunahems styrelse och sedan kommer vi att ta beslutet formellt i fullmäktige i februari, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M).

De 734 lägenheterna i Edsberg var tänkta att utgöra den tredje etappen i försäljningen av cirka 2 000 av Sollentunahems lägenheter. De skulle ha sålts 2023, men nu avbryts alltså försäljningen.

– Det är ett helt annat läge i dag än 2016 då vi tog beslut om försäljningarna, säger Henrik Thunes.

Mål för nybyggen ändras

Samtidigt har majoriteten också bestämt att målet om att Sollentunahem ska bygga 1 500 nya lägenheter till 2029 ska ”omformuleras”.

– Vi kommer inte att siffersätta ett antal till ett visst årtal utan föra en dialog med bolaget om vilka förutsättningar de har år för år. Konjunktur- och marknadssvängningar gör det orimligt att sätta ett mål om ett visst antal lägenheter, säger Henrik Thunes.

Socialdemokraterna har hela tiden motsatt sig beslutet att sälja ut Sollentunahems lägenheter då man menar att det leder till sämre underhåll och högre hyror.

Lindgren (S): Glädjande

Nyligen la partiet en motion i fullmäktige om att avbryta den tredje försäljningen, den i Edsberg, då man menar att den kommande lågkonjunkturen med sjunkande fastighetspriser gör att det kan bli en mycket dålig affär.

– Att försäljningen nu avbryts är ett väldigt glädjande besked. säger Anton Lindgren (S), oppositionsråd.

Lika positiv är han inte när det gäller majoritetens beslut att omformulera målet för Sollentunahems lägenhetsbyggande.

– Det var sex år sedan de satte ett sådant mål. Att komma på nu att det är orimligt – det är inte så förtroendeingivande. Sollentuna behöver fler hyresrätter, säger Anton Lindgren.