Som en reaktion mot det ökade utanförskapet i Sverige grundades entreprenörstävlingen För-orten 2018, med superentreprenören Deqa Abukar i spetsen.

Tävlingen lyfter entreprenörer från förorten, som får chansen att skicka in sina idéer och sedan, om de går vidare, pitcha dem för en namntung jury. Vinnarna får en summa på 100 000 och får knyta kontakter med nyckelpersoner inom näringslivet.

Det som startade enbart för Järvaborna har vuxit sig allt större. Nu när årets ansökningsprocess dragit i gång spelar det inte längre någon roll var i landet man bor.

– Det är jättekul, nu expanderar vi ordentligt. Från att bara ha riktat oss till Järva, till förorter i hela Stockholm, sedan till förorten i de största städerna i landet, och nu: hela Sverige. Vi vet inte var det här kommer sluta, kanske att vi till och med kör internationellt om några år, säger Deqa Abukar.

Deqa Abukar är grundare av Kistabaserade nätverket Bling och till entreprenörstävlingen För-orten.

Deqa Abukar är grundare av Kistabaserade nätverket Bling och till entreprenörstävlingen För-orten.

Mikael Andersson

Förankrad i orten

Det enda kravet på de som ansöker är att de ska ha någon slags förankring i förorten.

– Du kanske bor i förorten, är från förorten från början eller känner dig förankrad i förorten på något annat sätt, det är lite av en tolkningsfråga, jag tror man känner det själv rätt bra, säger Deqa Abukar.

Bland tidigare vinnare av tävlingen finns bland annat Watot Arts, som designar normkreativa och inkluderande dockor.

– När de kom till oss designade de dockor som en hobby, men genom För-orten fick de ett startkapital och nu har de vuxit, tagit in investerare och kapital, det är så coolt att se. Det är flera av företagen som gjort en resa, men de sticker ut, säger Deqa Abukar.

Krävs driv

Känner du att du kan vara förortens nya stjärnskott? Ansökan är öppen fram till den tredje september, och alla idéer är välkomna.

– Det som är unikt med oss är att vi faktiskt tittar ordentligt på allt som kommer in och gör en individuell bedömning, oavsett hur många bidrag som kommer in. I år fick över 500 ansökningar så jag tror det kommer bli fler än så den här gången. Men det spelar ingen roll, vi tittar noggrant på alla, säger Deqa Abukar.

Vad krävs för att komma vidare i tävlingen?

– Vi lägger mycket vikt vid människan bakom idén. Det är viktigt att det är en person med stora ambitioner, som faktiskt kan förverkliga idén och som brinner för det. Individen är definitivt det viktigaste, säger Deqa Abukar.