Förberedelserna för julborden är igång, båtarna står redo vid kajen och sillrecept ska testas. På flera ställen finns möjligheten till paket med övernattning i samband med julbordet.

– Man vill inte bara äta julbord utan ha något roligt till, som att ta en helkväll tillsammans och sova över. Kanske ta ett spa innan man sticker dagen efter, säger Katarina Romell, vd på Grand hotel Saltsjöbaden.

Uppdämt behov

Katarina Romell tror att det finns ett uppdämt behov och att julbord därför har blivit ännu större än tidigare.

– Man kostar på sig mer på julbordet. Jag tror att det beror på att man har suttit hemma och jobbat och vill komma ut, säger hon.

Grand hotel Saltsjöbadens julbord ligger, precis som det senaste 2019, Melker Andersson bakom. Det serveras traditionell julmat, kompletterat med vegetariska och veganska rätter.

Julbord i skärgårdsmiljö

Att ta båten till Grinda för ett julbord kan bli en annorlunda upplevelse. Även här kan man sova över och dessutom passa på att klämma in en bastu om man vill.

– Det känns jättekul att bjuda in till julbord på Grinda. Kommer man med egen båt så ingår hamnavgiften, säger Nathalie Tuokko som är bokningsansvarig på Grinda wärdshus.

Än är det inte fullt, det finns plats för många på värdshuset.

På Grinda wärdshus serveras ett klassiskt svenskt julbord, med vegetariska alternativ.

Sju turer enligt Tore Wretman

Thomas Johansson, som driver restaurangen Kerstin & Britt i Saltsjö-Duvnäs, ser framemot att fylla upp flera kvällar framemot jul, efter att bara kunnat köra sex julbordskvällar förra året.

– Vi har precis avslutat tre helger gåsamiddagar. Nu har jag en dryg vecka på mig att ta fram årets sill, säger han.

Här serveras traditionell julmat och det är upplagt enligt Tore Wretmans konst, alltså att varje gäst fyller på sin tallrik i sju omgångar.

Kerstin & Britt har inte en jättestor lokal, men fortfarande finns det platser kvar.

– Det börjar på att fyllas upp väldigt bra, behövs det kan vi sätta upp fler julbord. Det är kul att alla kan samlas igen och umgås under mer normala former.

Bellman återuppstår

På 1700-talsherrgården i Nyckelviken återuppstår Bellman i en ny skepnad och spelar visor igen. Här hoppas man på att julbordet tar fart igen efter att tidigare ha sett en nedåtgående trend.

– 2019, 2018 och 2017 såg både vi och våra leverantörer att efterfrågan på julbord minskade. Nu är det ett uppdämt behov. Folk kommer att gå ut bara de vill och vågar, säger Anders Bergåse, bokningsansvarig.

Till det traditionella julbordet på herrgården spelar och sjunger enligt tradition Bellman till maten.