Enebybergs hembygdsförening har fått ett hem.

I början på mars flyttar de in i en lokal på Träffpunkten i Enebyberg, där de även kommer få plats med sitt arkiv.

– Nu behöver vi inte flytta runt längre. Det är en bra lokal och det pågår massor av andra aktiviteter. En fördel också är att det är en mer central lokal, det blir enklare för medlemmarna att komma till oss, säger Andreas Tidström, ordförande i föreningen.

Renovering drog ut på tiden

De senaste åren har varit tuffa för föreningen.

Redan 2015 började det, när det stod klart att bygdegården var tvungen att renoveras. Ett projekt som drog ut på tiden och blev mer omfattande, år efter år. Ett generationsskifte i föreningen stod samtidigt för dörren.

2021 blev renoveringen klar – och gården räddad.

En viktig milstolpe för föreningen, som grundades med målet att bevara 1700-talskåken. Danderyds kommun hade till slut levt upp till sitt löfte att rädda gården.

Föreningen måste flytta

En dystrare nyhet var dock att föreningen inte längre skulle få flytta in i gården igen. Den skulle hyras ut i sin helhet till en restaurangverksamhet – eftersom renoveringskostnaderna var tvungna att täckas.

Sedan dess har frågan varit var föreningen ska hålla hus, som har fått flytta flera gånger sedan 2018.

Senast i december meddelade Djursholms AB att de inte längre skulle kunna bo kvar i baracken, som står vid sidan om gården, eftersom det tillfälliga bygglovet inte skulle förlängas.

Sluter nytt avtal

I januari blev avtalet mellan Danderyds kommun, Triften, Djursholms AB och hembygdsföreningen klart.

Föreningen kommer fortsatt kunna hålla evenemang på Enebybergs gård – i samförstånd med cateringsverksamheten Triften som håller till på gården.

Midsommar, julgrandsplundringen, styrelsemöten och andra evenemang på gården är säkrade, framhåller Andreas Tidström.

– Det här blir en semipermanent lösning. Målet är att i framtiden kunna flytta tillbaka till gården, den möjligheten finns också med i avtalet, säger han.

Nytt kapitel

Andreas Tidström träffar Kent Henningson, bildningsdirektör på Danderyds kommun, och Stina Wallster, vd på Triften, på gården. De står i det nya ”EGF-rummet” och talar om fördelarna med hur allting har fallit ut:

Tidigare i midsommar var det många besökare på gården. Senast under julplundringen likaså.

– Jag har en stor kärlek till föreningar, och vi är beroende av stora sällskap. Det betyder jättemycket för oss också att föreningen kan vara kvar här, säger Stina Wallster.

Andreas Tidström förbereder sig för ett nytt kapitel för föreningen.

– Nu kan vi ta nästa steg i vår förenings utveckling.

Träffpunkten, Enebyberg.

Träffpunkten, Enebyberg.

Wiki commons

Enebybergs gÂrd ˆppnar efter lÂng tid.

Enebybergs gÂrd ˆppnar efter lÂng tid.

Claudio Britos