Boende i Älvnäs och Brunna har länge reagerat på trafiktrafiksituationen till och från NCC:s grustag i Älvnäs. Frågan har varit uppe för diskussion med kommunen, Trafikverket och länsstyrelsen som tar formellt beslut i frågan.

Snart kan ett beslut tas som innebär att vänstersväng blir förbjuden ut från grustaget. Framöver gäller då endast utfart via Älvnäsvägen.

Johan Backlund, länsassessor vid länsstyrelsen, vill inte medverka i en telefonintervju, men svarar i ett mejl.

"Trafikverket Region Stockholm har ansökt hos oss att vi ska införa detta förbud. Skälet som verket har uppgivit i ansökan är att kombinationen mellan siktförhållandena och den tunga trafiken från NCC:s anläggning skulle kunna innebära en risk för upphinnandeolyckor".

Kommunstyrelsen fick nyligen yttra sig i frågan.

"Ekerö kommun ser positivt på förbud mot vänstersväng ut på väg 816 från NCC:s grustäkt", blev svaret som undertecknats av Hanna Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Vill se hastighetssänkning

En av de Älvnäsbor som haft synpunkter på trafiksituationen är Hans Christiansen, ordförande i Älvnäs väg- och tomtägarförening. Han känner till förslaget om förbud mot vänstersväng men är inte helt nöjd. Han hade hellre sett andra åtgärder.

– Jag tycker att det skulle vara en hastighetssänkning där bilarna kommer ut och gör sin vänstersväng på Ekerövägen, på åsen, och blinkljus som varnar när en lastbil är på väg ut från grustaget. Då skulle inte vänstersvängen vara trafikfarlig, säger han. 

Hans Christiansen upplever att det även blir problem på vägarna efter att lastbilar kört ut från grustaget. De drar ut så mycket lera och sand att det kan bli trafikfarligt oavsett om utfarten är på Ekerövägen eller Älvnäsvägen, menar han. 

– Det blir väldigt lerigt och sörjigt väglag så en del kör i stället i vänsterfilen för att få bättre fäste. Jag tycker att det hade varit bra om det asfalterades en bit, runt 100 meter, innan lastbilarna kör ut från grustaget så fastnar det mesta av leran och sanden där innan lastbilen kommer ut på allmän väg. 

Enligt Johan Backlund väntas inget beslut tas innan årsskiftet.