Sedan 1 maj måste du som kör vattenskoter ha förarbevis – annars riskerar du dagsböter.

Bakgrunden är att användningen av vattenskotrar ökat, vilket har lett till fler olyckor.

– Kunskapen och kompetensen hos vattenskoterförare kommer nu att öka, sägerJonathan Stillman, handlägg­are vid Transportstyrelsen.

Vid Hornsbergs strand har det genom åren varit stora problem.

– Ofta är det yngre män som kör helt utan kunskap om sjövägsregler och sjömanskap, säger Per Engvall, operativ koordinator vid Sjöpolisen Stockholm.

– Kan man inte hantera sin vattenskoter och intehar sjövett är risken för olyckor stor. Så vi inom sjöpolisen välkomnar beslutet om förarbevis.

Polisen har många gånger åkt till Hornsberg strand när det har varit problem med folk som buskör. När de har kommit dit har buskörarna åkt i väg eller saktat ner, berättar Per Engvall

Lugnt ett tag

– Men så fort vi eller kustbevakningen åkt därifrån har det varit igång igen. Nu blir det annorlunda eftersom vi kan stanna och kontrollera dem. Har man inte förarbevis bötfälls man och vi kan förhindra fortsatt färd.

Rasmus Jonlund (L) ordförande i stadsdelsnämnden, har länge velat se ett förarbevis med tanke på hur det har sett ut i Hornsberg.

– Polisen och kustbevakningen kan inte vara där jämt och ska inte heller behöva vara barnvakt åt de här vuxna människorna.

Tidigare har Rasmus Jonlund övervägt ett förbud som en tillfällig insats mot vatt­enskotrar vid Hornsbergs strand i väntan på att krav på förarbevis införs. Ett sådant är inte längre aktuellt.

– Ett förarbevis ger samma effekt som ett förbud eftersom polisen kan kontrollera människor och stoppa dem som saknar ett. Men även de som hyr ut skotrar får en skyldighet att se till att de som hyr har förarbevis.