Domen kom den 12 januari. Omständigheterna talade starkt för att äktenskapet som flickan skulle ingå var arrangerat av hennes släktingar, uppger polisen.

Flickan fick inte ha telefon, pass eller resedokument. Men efter ett år utomlands lyckades hon kontakta en tjänsteperson i Sverige som larmade socialen och polisen.

– Vi lyckades med gemensamma krafter hjälpa flickan att återvända till Sverige, mycket tack vare hennes otroliga mod, säger Hilda Lundgren Ramsten, regional samordnare för hedersrelaterad brottslighet i polisregion Stockholm.

Helt avskuren från omvärlden

Föräldrarna erkände tidigt brott. Där hade åklagaren kunnat nöja sig.

Men med hjälp av Stockholmspolisens expertteam "heder" – med särskild kompetens inom hedersrelaterat våld och förtryck – blev det bevisat att målsägande befunnit sig i en särskilt utsatt situation. Att flickan inte hade telefon eller pass är del i det. En annan del är att flickan, men också resten av familjen var satt under press. Något som Hilda Lundgren Ramsten inte vill precisera.

– Föräldrarna tog flickan till ett främmande land där hon var avskuren från sitt nätverk och frågade om hon kunde gifta sig med sin kusin. Hon kände sig tvungen att göra det, säger Hilda Lundgren Ramsten.

Bevisningen var avgörande för att tingsrätten för första gången kunde styrka att föräldrar inte bara tillåtit att deras barn gifter sig, utan även utnyttjat barnets särskilda utsatthet.

Det ledde till att båda föräldrarna dömdes till ett års fängelse för barnäktenskapsbrott.

Ny lag hjälper – men finns mörkertal

Fallet med flickan är den fjärde domen om barnäktenskapsbrott sedan lagen skärptes för fyra år sedan.

– Den nya lagstiftningen underlättar för oss. Den innebär att det räcker med att bevisa att föräldrarna vetat om att deras barn ingått äktenskap för att det ska vara brottsligt, säger HIida Lundgren Ramsten och fortsätter:

– Tidigare var vi tvungna att bevisa att den misstänkte använt olaga tvång, som dödshot eller hot om att bli misshandlad eller att den misstänkte har utnyttjat att målsägaren befunnit sig i en utsatt belägenhet.

Den nya lagen innebär ett välkommet verktyg, men att döma någon för barnäktenskapsbrott är fortfarande inte en enkel uppgift, säger Hilda Lundgren Ramsten

– Det finns ett mörkertal. Brottet är underrapporterat och målsägare vill sällan medverka i utredningar.