TILLSYN. 36 av 63 serveringsställen fick anmärkningar vid stadens och polisens kontroller. Foto: Karin Nilsson

För mycket fylla på för många krogar

36 av 63 krogar fick anmärkningar när staden och polisen gjorde en stor kontrollinsats nyligen. ”Skrämmande” säger Kungsholmens kommunpolis.

  • Publicerad 06:00, 5 dec 2021

Förra helgen gjorde Stockholms stad och polisen gemensam sak och kontrollerade ett stort antal krogar i innerstan med båda uniformerad och civilklädd personal. Resultatet var nedslående. Av 63 kontrollerade pubar, krogar, klubbar och hotell fick hela 36 anmärkning. På Kungsholmen kontrollerades fyra ställen vara ett fick anmärkning.

– Det är så klart skrämmande att så många verksamheter med serveringstillstånd får anmärkningar. Till stor del är det flera restauranger och nattklubbar som behöver utbilda sin personal i större utsträckning, säger Ola Åkesson, kommunpolis på Kungsholmen som deltog i insatsen.

– Dels har många varit stängda under pandemin och förmodligen har en hel del personal bytts ut. Dels är trycket stort och krogarna har högt besöksantal de här tiderna. Det ökar risken för våldsamma situationer när folk dricker för mycket.

Också narkotikapåverkade

Nedslagen handlade framför allt om stök och personer som var rejält berusade, men även om narkotikabrott. Carina Cutlip, chef på stadens tillståndsenhet, anser att det var ”anmärkningsvärt” att det på flera toaletter gick att se rester av narkotikabruk.

Dessutom upptäcktes blockerade nödutgångar.

– Det här var ingen formell narkotikainsats utan en tillsyn med inriktning på alkohollagen. En del som var för berusade för att vara på krogen var också narkotikapåverkade, säger Ola Håkansson.

– Vi kommer fatt ortsätta tillsynsarbetet kontinuerligt riktat mot krogar, nattklubbar och hotell för att följa upp hur de sköter sig. Vi vill se en skärpning när det gäller deras sätt att hantera sitt ansvar kopplat till alkohollagen.

103 ordningsvakter kontrollerades

36 av 63 serveringsställen fick anmärkning.

217 ålderskontroller av unga gäster, samtliga utan anmärkning.

103 ordningsvakter kontrollerades.

Utöver detta rapporterades narkotikabrott, brott mot ordningslagen samt brott mot alkohollagen.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre