Snättringe bedöms ha en överkapacitet på 110 platser. Samtidigt bedöms barnunderlaget vara i stort sett oförändrat fram till 2030. Det är bakgrunden till att förskolan Gräshoppan ska läggas ner i sommar.

– Det är alldeles för mycket som står tomt. Vi kan inte ha tomma platser och samtidigt ha en ekonomi i balans. Dessutom dras Gräshoppan med en ganska eländig inomhusmiljö. Det luktar gammal sommarstuga i huset. Det är inte hälsofarligt, men det är inte trevligt att vistas i. Lukten sätter sig i kläderna. Man har gjort en massa åtgärder med ventilationen, men det går inte att åtgärda, säger Frida Plym Forshell, utbildningsdirektör i Huddinge kommun.

Enligt barn- och utbildningsförvaltningen är det mest kostnadseffektivt att avveckla en hel förskola. Förvaltningen anser också att det bör genomföras redan sommaren 2024, trots att hyresavtalet sträcker sig till sommaren 2025. Hyreskostnaden är på 1,2 miljoner kronor om året.

– Det är helt enkelt väldigt dyrt att driva en halvfull verksamhet. Det är kostnader för personal, uppvärmning och annat som kostar pengar utöver lokalkostnaden, säger Frida Plym Forshell.

Alla barn har fått ny plats i området

Gräshoppan har kapacitet för knappt 100 barn, men i januari gick bara 50 barn på förskolan, varav 14 ska börja i skolan till hösten. De andra 36 barnen har erbjudits plats på andra förskolor i området. Inom en kilometer från Gräshoppan finns sex andra förskolor, fyra kommunala och två fristående. Personalen har också erbjudits omplacering inom Segeltorp/Snättringe förskoleområde.

Efter att föräldrarna fick beskedet om nedläggningen hade de bara en vecka på sig att önska en ny förskoleplats.

– Vi förstår att det kan uppfattas som kort tid, men alternativet är att man tilldelas en plats utan att kunna uttrycka sin önskan. Nu har vi kunnat tillmötesgå alla önskemål som kom in, säger Frida Plym Forshell.

Kommunen räknar med att spara en halv miljon kronor första året.

Det låter inte som så mycket pengar?

– När vi kliver ur hyresavtalet kommer det att vara minst 1,2 miljoner. Man måste också räkna in att avvecklingen ger bättre möjligheter till balans mellan kostnader och intäkter i de förskolor som fylls på med barn från Gräshoppan. Det kommer att vara positivt för alla barn i området.