40 studentbostäder byggda ovanpå vattenytan är planerade till 2025 inom kvarteret Kolkajen. Foto: Stockholms stad/Adept & Madaworks

Flytande studentbostäder planeras på Kolkajen

Det kan bli stadens mest spektakulära studentbostäder. För i det område som kallas Kolkajen inom Norra Djurgårdsstaden planeras 40 studentlägenheter flytandes på vattnet.

  • Publicerad 06:15, 23 feb 2021

Sverige har fantastiska möjligheter att utveckla boende på vatten.

Bostadsbeståndet i Norra Djurgårdsstaden utvecklas snabbt. Området Kolkajen som ligger utmed Värtan, Husarviken och som gränsar till Gasverket förväntas bli framtidens nav av kultur- och upplevelser samt stadsdelsservice.

Inom Kolkajen planeras ett nybygge av cirka 1500 nya bostäder, två förskolor och cirka 11000 kvadratmeter kommersiella ytor https://www.mitti.se/nyheter/framat-for-byggen-pa-kolkajen-snart-klubbas-160-nya-lagenheter/reptjg!GjQLlSqSYEGW33wPdDNw/.

Av de 1500 nya bostäderna är 40 tänkta att bli flytande studentlägenheter som fördelas på ettor och större lägenheter. Projektet ska byggas av AquaVilla Produktion AB och förvaltas av ByggVesta.
 

Förutom studentbostäder planeras vanliga bostäder och förskolor nytt storbygge inom Kolkajen. Foto: Stockholms stad/Adept & Mandaworks

– Vi ser fram emot ett spännande samarbete med Aquavilla och att med våra banbrytande studentlägenheter få vara pionjärer i ett nytt skede av Stockholms stadsutveckling, säger Jan Andersson, projektutvecklare på ByggVesta, i ett pressmeddelande.

Tillverkningen av bostäderna kommer att ske i Västervik och bostäderna kommer sedan skeppas till sin kajplats på ön som ska byggas i Kolkajen. Pontonen är gjord av betong som klarar sig utan underhåll i minst 100 år. Stommen är oorganisk och består av hård isolering och stålreglar.

Fler bostäder på vattnet

– Sverige har fantastiska möjligheter att utveckla boende på vatten genom att vi har en kuststräcka på hela 380 000 kvadratmeter, och människan vill ju bo nära vatten, så vi ser ljust på framtiden säger Richard Bergström grundare av AquaVilla.

Om detaljplanen går igenom planeras byggstart för bostäderna till 2025.