"Du har fått mejl med ett bostadserbjudande". Hoppet växer för Fawzia Jafary, som pluggar svenska på SFI och jobbar deltid på ett äldreboende ihop med sin man.

Men hoppet sjunker lika snabbt, när bostadsförmedlingen meddelar att barnfamiljen har för låg årsinkomst för att få lägenheten i Järfälla.

– Jag blir orolig. Jag blir orolig för mina barns betyg med, om de behöver byta skola. Vi bodde i norra Sverige förut. Min son ville först inte flytta till Stockholm, men han glömde sina gamla kompisar första året här i Stockholm, säger Fawzia Jafary.

Flytt i januari

Det var i januari 2019 som modulbostäderna, med 129 lägenheter, i Slakthusområdet invigdes. Husen fick ett tillfälligt bygglov på fem år, i väntan på närmare besked.

Nu står det klart att boendet stänger 2022 för att ge plats åt den nya stadsdelen. Först ut är ett hus, med 42 hushåll, som ska vara utflyttade senast januari nästa år.

Mammorna Masume Ashuri och Feteme Rabbani, med respektive familjer, är två av dem som måste flytta först.

– Jag blev chockad. Jag trodde vi skulle kunna bo här längre, fem år, och att jag skulle hinna börja jobba först, för att lättare hitta en bostad. Det är inte långt tills januari, säger Masume Ashuri som snart är färdig undersköterska.

– Jag var hos socialtjänsten. De sa att jag måste hitta en bostad själv, säger trebarnsmamman Feteme Rabbani.

De har båda bott i andra städer i Sverige tidigare och är beredda att flytta från Stockholms stad.

– Jag står i bostadskö i Örebro nu, säger Masume Ashuri.

Får stöd

Alla hushåll får hjälp av Stiftelsen hotellhem i Stockholm (SHIS), som driver boendet, för att lära sig leta efter en ny bostad.

Målet är att alla ska ha hittat ett nytt boende när modulbostäderna stänger.

– När hyresgästerna flyttar hit börjar bovärdarna arbeta direkt med alla för att de ska ta sig vidare på egen hand. Det är ett eget ansvar att hitta en bostad och det är klart att chanserna ökar att få bostad för de som har jobb, säger Nina Nordlund, tillförordnad enhetschef på boendet.

Det kan vara svårt att hitta en bostad i Stockholm. Hjälper ni familjer som vill flytta till andra städer?

– Oavsett om de vill bo i Stockholm eller annan del av Sverige så ger vi dem stöd och vägledning i bostadsprocessen, säger Nina Nordlund.

Läs mer: Nu invigs modulhusen i Slakthusområdet

Läs mer: Stockholm vill korta hyrestiden för nyanlända

Läs mer: Svår flytt väntar många nyanlända familjer