PISTAT. Förra helgen öppnade Fottsbro för säsongen. Nästa vinter kan skidanläggningen drivas av en privat aktör. Foto: Flottsbro

Flottsbro kan drivas av privat aktör nästa år

Pandemin och de snöfattiga vintrarna har slagit hårt mot Flottsbro, som drivs av Huddinge samhällsfastigheter, HUSF. Nu utreds om verksamheten kan drivas av en privat aktör framöver.

  • Publicerad 12:05, 2 feb 2021

I fredags öppnade Flottsbro skidanläggningen för den här säsongen. Förra året lyste snön med sin frånvaro i Stockholm och då kunde bara barnbacken öppnas.

De senaste snöfattiga vintrarna har varit tuffa för anläggningen. Det blev inte bättre av att pandemin slog hårt mot campingen och stuguthyrningen. Enligt prognosen för 2020 gick Flottsbro back med 9 miljoner kronor.

Den dåliga ekonomin har lett till att kommunstyrelsen gett det kommunala bolaget Huddinge samhällsfastigheter (HUSF) i uppdrag att undersöka om verksamheten på Flottsbro kan drivas av en extern utövare.

– Vi håller på att utreda vad det skulle kunna vara för aktör och hur ett sådant uppdrag skulle kunna se ut. Sedan kommer vi att gå ut på marknaden och försöka få in aktörer, säger Henrik Örneblad, vd för HUSF.

HUSF kommer fortfarande att äga marken och fastigheten, medan verksamheten outsorucas eller hyrs ut.

Ska drivas friluftsverksamhet

Planen är att utredningen ska bli klar under våren och att verksamheten ska kunna drivas av en annan aktör nästa säsong.

– Vi vill utveckla och förbättra verksamheten och det behöver göras en del större investeringar framöver. Det finns aktörer som driver sådana här verksamheter på flera ställen och vi tror att det kan finnas samordningsvinster i system och organisation.

På vilket sätt kan verksamheten utvecklas?

– Utöver vinterverksamheten är det en stark sommarverksamhet på frammarsch och vi tror att man kan utveckla campingen, stugbyn och restaurangverksamheten.

Ser ni någon risk med att Flottsbro drivs privat?

– Den risken som skulle kunna finnas är att en privat aktör inte får ekonomi i det på det sätt som vi förväntar oss och att de hamnar i samma spiral som vi har gjort. Då får vi tillbaka verksamheten igen, och får i så fall ta ett omtag.

Flottsbro betyder mycket som fritidsområde för många Huddingebor – kan ni garantera att det kommer att finnas kvar?

– Jag kan inte garantera att det drivs på exakt samma sätt. Men vi kommer att ställa krav på att det drivs någon typ av friluftsverksamhet på den här marken liknande så som det ser ut i dag.

Stockholms högsta backe

Flottsbro Alpin är Stockholms högsta och längsta slalombacke. Den har en fallhöjd på 103 meter och en banlängd på som mest 700 meter.

De senaste åren har Flottsbro blivit ett populärt område för downill-cykling genom Flottsbro Bike Park.

Flottsbro erbjuder möjligheter till vandring med flera markerade vandringsleder i skogarna runt omkring.

Flottsbrobadet är ett populärt bad på sommaren med en 200 meter lång sandstrand vid Albysjön och två badbryggor.

Visa merVisa mindre