Det var när polisen var ute på en nattlig rutinpatrullering i slutet av maj som de uppmärksammades på att något hänt vid Vilundaparken i Upplands Väsby. En ung kvinna hittades svårt skadad, med knivstick i både buk och hals, och fördes till sjukhus för vård. Skadorna var till en början livshotande.

https://www.mitti.se/nyheter/tva-tonarsflickor-misstankta-for-mordforsok/repueD!lRkjobnXo4wi4TzYgYT9w/

Polisen hittade snart en epatraktor som avvikit från brottsplatsen. I den satt två tonårsflickor.

Nu har en av dem dömts för grov misshandel. Åklagaren yrkade dock i första hand att hon skulle dömas till försök till mord. Kammaråklagare Jenny Östling, som är insatt i fallet, menar att även en ung person måste anses ha varit i vart fall likgiltig inför att målsäganden kan dö.

– Domstolen riktar in sig på hennes ålder och att hon därmed inte helt förstår innebörden i det hon gör.

Ville få föraren att stanna

Men vad hände egentligen den där kvällen? Enligt förhören körde fem ungdomar körde runt i en epa-traktor, lyssnade på musik och umgicks. Två av dem, båda flickor, satt på flaket. Efter ett tag började det bli kallt där och en flickorna försökte få föraren att stanna. Färden slutade till slut vid Vilundaparken.

Vid det laget var flickan på flaket väldigt irriterad och ville prata med föraren. De gick i väg och stannade vid ett elskåp. De höjde rösterna mot varandra, vilket ledde till att de två andra flickorna kom springande mot dem.

En av dem var den nu dömda tonårsflickan, som ska ha uppfattat att det var ett bråk och att hennes kompis kände sig hotad. Hon gjorde då ett gjort ett utfall med kniv, som träffade målsägande, en ung kvinna, i magen, och även ett i halsen, enligt domen.

Förnekar brott

Den dömda tonårsflickan förnekar brott. Hon menar att hon hade plockat upp en kniv som låg på marken och glömde att hon hade den i handen. Hon hävdar att den drabbade kvinnan råkade gå in i kniven, något som motsägs av skadornas natur.

Flickan döms till ungdomsövervakning i åtta månader och ska betala skadestånd på drygt 100 000 kronor till den skadade kvinnan.