Flickan har erkänt brott och döms vid Solna tingsrätt till sluten ungdomsvård i två år och åtta månader, rapporterar Expressen.

Den 16 juli förra året greps den då 15-åriga flickan i en bostad i västerort misstänkt för mordförsök på sin tioåriga bror. Pojken fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Han avled av strypvåld, enligt åtalet.

Ingen psykisk störning

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att flickan inte lider av en psykisk störning. Därför saknas skäl att döma henne till rättspsykiatrisk vård.

Enligt domen har tingsrätten bedömt att flickan agerat med så kallat likgiltlighetsuppsåt. Att hon förstod att pojken kunde dö av hennes agerande, men att detta inte stoppade henne från att göra som hon gjorde. Det är inte styrkt, enligt tingsrätten, att hon agerat med avsikt. Men flickan har erkänt att hon orsakade sin brors död.

– Tingsrätten har dömt enligt mitt förstahandsyrkande och enligt min uppfattning är det den riktiga bedömningen, säger åklagaren Josefina Yalo till Mitt i.

– De har delat min bedömning om ett brott motsvarande 18 års straffvärde och jag tycker domen är väl avvägd.

Förnekar uppsåtet

Flickan medgav under huvudförhandlingen att hon gjort det som åklagaren påstått att hon gjort.

– Hon har däremot hela tiden, även i tingsrätten, förnekat att hon förstod att han kunde dö.

Josefina Yalo hävdar alltjämt att flickan med uppsåt dödade sin bror.

– Jag anser att hon haft avsiktsuppsåt och begick brottet med avsikt.

Flickans försvarare är dock inte nöjd med domen.

– Vi delar inte tingsrättens bedömning utan menar att hon skall frikännas. Vi kommer överklaga domen, säger flickans advokat Robin Söder till Mitt i.

Flickan har ju medgett omständigheterna under brottet?

– Hon medger att hon tagit ett tag om målsägandens hals, i samband med ett bråk, men inte förstått eller haft för avsikt att det skulle leda till att målsäganden blev medvetslös och sedermera avled.

Förundersökningar lades ned

Mitt i har tidigare rapporterat att polisen flera gånger larmades till lägenheten i västerort. Socialtjänsten hade meddelat polisen att den 16-åriga flickan varit "väldigt utagerande" och hade en "våldsam aggressivitet". Flera hot mot familjemedlemmarna ska ha uttalats, och både psykiskt och fysiskt våld ska ha skett enligt anmälningar. Polisen valde att orosanmäla.

Efter pojkens död upptäckte lokalpolischefen i Vällingby att den ansvarige förundersökningsledaren på polisens ungdomsgrupp lagt ned tidigare polisutredningar mot flickan, trots vittnesmål om dödshot och våld inom familjen. Lokalpolischefen anmälde misstänkt tjänstefel till Särskilda åklagarkammaren.

Polisen hårt belastad

Men enligt chefsåklagare Marianne Nordström lades förundersökningarna ned på grund av resursbrist och stress.

– Det har varit orimligt för ungdomsgruppen att hantera den mängd ärenden de haft, sa hon till Mitt i december 2022.

Polismyndigheten har direktiv om tio utredare på Vällingbypolisens ungdomsgrupp. Under perioder har det varit nere på två.